Ben van Meerendonk

Ben van Meerendonk

Eergisteren overleed fotograaf Ben van Meerendonk(94!). O.a een van de oprichters van WorldPressPhoto, waarbij gezegd moet worden dat ook dit succes door meerdere vaders geclaimd wordt. Zijn beroemdste foto zag ik deze dagen in diverse kranten afgedrukt. Jayne Mansfield op de redactietafel bij De Telegraaf. Staand. Jayne Mansfield, de Marilyn Monroe van de vijftiger jaren, was in Nederland ter promotie van haar film. Opvallend aan die foto: terwijl Jayne daar stond, aangeschoten majestueus, twee echte borsten, uitdagend met het hele lijf, werkt een Telegraafredacteur, pal onder haar boezembalkon, gewoon door.  Desondanks verbood hoofdredacteur Stokvis de foto in de krant af te drukken, omdat ‘ het de lezers een verkeerd beeld van het redactiegebeuren zou kunnen geven’

Frans de Munck
Niet alleen Ben van Meerendonk maakte foto s van Jayne. Ook Kees Scherer was die dag van de partij. Jayne had het druk.  Ze verrichtte de aftrap bij de voetbalwedstrijd Sparta-DOS. Keeper Frans de Munck was aanvoerder van DOS en stond er vlakbij. Meer dan dat. Jayne pakte zijn hoofd en zoende hem straight op de bek. Het hele stadion juichte of er al gescoord was. Wat geholpen zal helpen: Frans de Munck was een mooie man, heette De Zwarte Panter. De kusfoto kwam op de voorpagina van Het Parool terecht. Ik voel nog de ontzetting waarmee mijn vader er thuis over sprak. Terwijl ik al  oud genoeg was om te denken: ik word ook keeper! De foto van Frans en Jayne hangt uitvergroot bij mij thuis op het toilet.(Trouwens, Kees Scherer was een topfotograaf uit de 60-er jaren die veel voor Margriet en Avenue werkte. Hij kon slecht hebben dat zijn foto’s kleiner of  in zijn ogen verkeerd afgesneden in het blad kwamen. Als hij op hoofdredactioneel bezoek was, liep hij altijd even naar de layout-afdeling, liet zijn hoofd om de hoek van de deur zien en schreeuwde: Zoo..fo-to-moor-de-naars!!)

Mijn Keuze
Met Spaarnestad FotoArchief zijn we een prachtige expositie aan het voorbereiden. Titel:Mijn Keuze. Ruim 50 Sanoma ers reisden af naar Haarlem, waar het archief is gevestigd en ze kozen ieder voor zich de allermooiste foto. Dan moet je wel kiezen uit elf miljoen kieken, maar ondertussen is iedereen geslaagd. Klein tekstje erbij met de toelichting op de keuze, foto vergroot uitgeprint en ingelijst. Schitterend. Opening: begin april bij de start van Sanoma s Media Parade(v/h BladenMakersWeek) Ik koos voor een foto van een slungelige 17-jarige Abe Lenstra, ingekleurd, in het shirt van Heerenveen. Iedere deelnemer mag zijn print houden, Abe komt uiteindelijk dus naast Jayne en De Zwarte Panter te hangen. Daar hangt ook al  een bijzondere foto van Cruijff en een elftalfoto van Always Forward F1, mijn zoontje David speelt daar in. Jayne Mansfield, Frans de Munck, Abe Lenstra, Johan Cruijff, David van Vuure: er zijn mindere rijtjes.

Woordspelingen
Woordspelingen zijn tricky, als ze even niet goed zijn leiden ze alleen maar af. Liever een degelijke kop of covertekst dan een ‘te slimme’ woordspeling. Beteugel je taalijdelheid. Maar soms zijn ze in de roos. Het schaaktijdschrift MATTEN, de Hard Gras voor schakers, heeft deze maand een prachtig interview met Harry Mulisch. Nog nooit praatte de Grote-1 zo uitgebreid en met zoveel warmte over zijn al jaren geleden  overleden(enige) vriend Hein Donner. Boven het verhaal: HEINWEE Boven een reportage over homostellen met kinderen, in Het Parool: JAN, JAN & DE KINDEREN