131 inkomens, 695 trends, EK

131 Inkomens
Soms is het beste woord een getal. Zeker als je het over coverteksten hebt. Het is de bedoeling dat je als haastige passant in de kiosk door de cover verleid wordt: pak mij, koop mij, ik ben leuk, ik ben interessant! En zoals altijd met verleiden, je doet je, ook als tijdschrift, mooier voor dan je bent. Vergeleken bij de rest van het blad ruikt de cover lekkerder, de lippen wat meer gestift, het haar zit extra goed, nog een wervend knoopje los en de coverteksten beloven xf3ok nog fascinerende gespreksstof.
Die date wil je wel. Overdrijven mag op een cover, liegen niet. Ook na de aankoop moeten alle beloftes waargemaakt kunnen worden, je moet thuis kunnen constateren: ik ben terecht verleid. En xe1ls je overdrijft, doe dat dan in de lijn van het blad. Ben je een massamannenblad, dan op de cover nog mxe9xe9r testosteron. Zit je blad mudjevol tips en ideeen, dan ook een cover met diagnose adhd.
Getallen spelen in dat coverspel een belangrijke rol. Wat voorbeelden van de laatste twee weken.Om bij het  getallen-issue te blijven: 24 voorbeelden. Tekst op de cover van Elle: 168 zonnebrillen. Celebrity: 178x catwalk. VT Wonen: 543 adressen. Cosmo Girl: 108 Funtips, 10 Hotspots. Duck Out: de 8 beste spelers.Men’s Health: 41 geheimen. Vrij Nederland, deze week op xe9xe9n cover: 29ste Thrillergids, 500 titels, 9 topauteurs. Fancy: de 41 beste bikinix92s.
Elsevier deze week: de inkomens van 131 bekende Nederlanders, 257 salarissen vergeleken. Een getal maakt een tekst minder vrijblijvend. Als je op een cover leest: ‘De beste boeken van het jaar’, denk je: het zal wel, daar gaan we weer. Maar als je leest: ‘De 14 beste boeken van het jaar’, denk je: hee, er is zorgvuldig voor mij gekozen, ze hebben niet zomaar een luie greep in hun kast gedaan.Niet tien, niet dertig, nee.veertien! Precies veertien! En als je leest:’Dxe9 14 beste boeken van het jaar. Verrassing: boek nr 8!’ heb je het blad al onder de arm. Tegen die extra precisering kon je niet op .

695 Trends
Kies niet voor ronde mooie getallen. Op een cover is 98 meer dan 100. De getallen: 100, 200, 1.000 zijn versleten en ruiken naar gemakzucht. Die verleiden alleen nog als het niet om intrigerend preciseren gaat, maar als je de nadruk wilt leggen op vxe9xe9l. Tweeduizend kaartjes voor Sex and the City The Movie! (Het blad Glamour) Ook getallen als 101 en 1001 zijn een clichxe9 geworden. En idioot hoge getallen, wat moet je er mee? Op de cover van Cosmo Shopping: 289 zomertrends. Tsjonge. Op een en dezelfde cover van Glamour: 367 Summer beauty tips, 695 trends. Tsjonge, mag ik er maar een paar missen? Het getal doet er op deze manier niet meer toe. Je leest gewoon: vxe9xe9l tips, vxe9xe9l trends. Zo’n inflatoire getal is een inhoudsloos voorvoegsel geworden. Maar gelukkig telt niemand het na, daar is het blad te onderhoudend voor (negen regels eerder schreef ik: 24 voorbeelden. Klinkt belovend. Echter, het zijn er 16).

EK 
Op de dag dat het EK-voetbal begint, krijg ik de nieuwe Hard Gras thuis. Heel Nederland is oranje, van Elsevier tot Donald Duck.  En het verse juni-nummer van Hard Gras, voetbaltijdschrift voor lezers? Ter gelegenheid van de 60ste uitgave komen ze met een schitterende special over het Braziliaanse voetbal. Geen woord over het EK. Alleen adverteerder TOTO op de achterpagina had met zijn oranje advertentie de sfeer niet goed aangevoeld. (Trouwens, het hele nummer meteen gelezen. Zo zorgde Hard Gras voor een leuk EK-begin. Maar toch. Willem-Alexander volgt volgend jaar koningin Beatrix op en het blad Vorsten heeft in de bewuste week een themanummer. Helemaal over oude Hongaarse koningshuizen).