Van Persie, Christina, Brains en Terlouw

Van Persie
Een goed gekozen gasthoofdredacteur maakt van een leuk blad die week een leuker blad. Geen xe1nder blad. Jensen gasthoofdredacteur van Libelle? In geen honderd jaar. Een goede gasthoofdredacteur moet door lezers ervaren worden als een logische keus. Irene Moors gasthoofdredacteur van Margriet? Top! Hetzelfde geldt voor Monique van de Ven, Anita Witzier, Wendy van Dijk, Astrid Joosten. Vrouwen waarvan de Margrietdoelgroep zegt: ja, die mag voor een keertje baas van de week zijn, aan zoveel degelijkheid vertrouwen we ons blad wel toe. Irene Moors gasthoofdredacteur van Viva? Sorry, daar hebben we Chris Zegers voor. Albert Verlinde gasthoofdredacteur van het ageless blad Midi? Nee. Daarom kozen we voor een gasthoofdredactixe9: Albert samen met moeder Verlinde. Moeder zorgde voor aansluiting met de oudere doelgroep. Een goed gekozen gasthoofdredacteur zorgt voor een hogere oplage. Je bent nieuwsgierig naar zijn/haar extra inbreng. Het moeilijkste moment van de hele onderneming? Het eerste telefoongesprek. Je vraagt iemand om gasthoofdredacteur te willen zijn. Een eer, mevrouw! De kans van uw leven, meneer! Het steevaste antwoord is dan: ‘Daar heb ik helemaal geen tijd voor’. Op dat moment bijt je je tong af, want je wilt wel schreeuwen: ‘Hoera, geen tijd, wat komt dat goed uit, u hoxe9ft ook niets te doen, scheelt een hoop gezeur, wij bedenken alles, doen alles en u keurt goed!’  Tenslotte bereik je een eervol compromis. Minister Plasterk gasthoofdredacteur van Vrij Nederland, Saskia Noort gasthoofdredacteur van Elle, Henk Spaan gasthoofdredacteur van HP De Tijd, ik kijk er nu al naar uit.
Afgelopen week was Robin van Persie gasthoofdredacteur van Veronica Magazine. Helemaal logisch: leeftijd, oranje, dwarserig. Deze week vormt het Volendamse zangduo Nick&Simon  de gasthoofdredactie van het meidenblad Tina. Helemaal goed: keurige liedjes, keurige schoonzonen. Keurige verkoop!

Christina
Kun je je vergissen met de keuze van een gasthoofdredacteur? Dat kun je. Prinses Christina flopte als gasthoofdredacteur van Margriet. Terwijl het een feest was om met haar te werken. Ze ziet inderdaad zeer slecht, maar wilde per se de niet te handlen moorkop. En nxf3g een. Gevolg: na elke vergadering een witte slagroombaard op de blauwe koninklijke blouse. Haar imitaties van zus Beatrix waren hilarisch. Ik besloot na twee vergaderingen: nooit meer een grap over Prinses Christina. Die maakt ze zelf wel. Maar het bewuste nummer verkocht beneden verwachting. Voor de (wat oudere) doelgroep blijft Christina de eigengereide prinses die niet meer Marijke wilde heten, die bovendien Nederland de rug toe keerde. Ook was er iets met clandestien kappen op haar Hollandse landgoed. En-ze-denkt-zeker-ook-nog-dat-ze-kan-zingen!

Brains
Elk jaar wordt de Mooiste Cover Van Het Jaar gekozen. Hoeveel covers er ook nog komen, de winnaar is er al. De mooiste cover van het jaar, van de eeuw, van Amerika, van de hele wereld! Gouverneur  Eliot Spitzer van de staat New York moest aftreden vanwege escort-ontvangst. Stel, zoiets overkomt Balkenende. Ik zie de covers al voor me, van Elsevier tot Story. New York Magazine deed het geniaal-simpel. Een pijl naar het kruis van de governor, om aan te geven waar zijn brains zitten. De perfekte combinatie beeld/tekst. Exe9n woord om het hele verhaal duidelijk te maken.

Terlouw
Mooi gezegd van Jan Terlouw, voorzitter van de Coordinatiegroep Orgaandonatie: ‘Nier hoort niet in de oven’. En: Laat je nieren niet verrotten, na je overlijden’  Jan Terlouw laat merken dat hij kan schrijven. Toen hij nog Commissaris van de Koningin in Gelderland was en de dijken van de boordevolle Lek dreigden door te breken, zei hij tegen de mensen uit Gorkum die niet wilden evacueren: ‘Ik begrijp uw gevoel, maar het mxf3et. Besef, u woont op de bodem van een badkuip’.  Ze evacueerden. Jan Terlouw zou coverteksten kunnen schrijven.