Heineken, Vara en Penis

Heineken
De man die woordspelingen maakt. Freddy Heineken was zo iemand. Ooit lunchte ik met hem. Hij attendeerde mij op iemand twee tafeltjes verder en zei:’ Die man daar, in dat groene overhemd. Een biseksueel. Een anusje-van-alles’. Ik wilde heel graag zijn Heinekenblad restylen, dus kroop ik niet onder het servet. En ik ga nu niet proberen een woordspeling met het woord ‘getapt’ te maken. Freddy Heineken deed niet anders. Ik stond stil bij zijn overlijden maar voelde ook opluchting omdat ik nu nooit meer met mijn toenmalige collega Annemarie Waspik naar hem toe hoefde.
Liever geen woordspeling dan een flauwe woordspeling. En voor de cover van een tijdschrift geldt: liever geen woordspeling dan een te moeilijke. Panorama kopte ooit: ‘Dieten helpen geen reet’. Is pas leuk als je beseft dat het over dikke konten gaat, en dat geen enkel dieet je kan helpen. Het maandblad Maxim gaf een overzicht van alle ‘nieuwe’ sexuele bedbevindingen. Op de cover stond: ‘Het lekkerste nummer van het jaar’. Oei oei, ook even denken. Voor alle zekerheid: als je een woordspeling op de cover zet, formuleer dan zo dat het xe1ltijd leuk is, ook als je de woordspeling niet meteen snapt. De meeste mensen hebben haast en lezen slecht. Een goede coverwoordspeling maken is daarom ontzettend moeilijk, een kwestie van beheersing. Kill your darlings, taalijdele tekstredacteur!
Maar als het lukt, dan is het ook genieten.
Over biseksualiteit, op de Vivacover: Bi-sgierig?
Over gescheiden zijn, op de Mindcover: De Ex-factor
Bij het Vivaverhaal over de nieuwe schaamhaarmode: ‘Heeft u al een streepje voor?’ Het Parool had een verhaal over homostellen met kinderen en kopte: ‘Jan, Jan en de Kinderen’. Max Pam in een HP-recensie: ‘Dat boek van Kluun? Drie keer kuut’. Het blad Matten, de Hard Gras voor schakers, had een interview met Harry Mulisch, vooral over zijn lang geleden overleden (enige) vriend Hein Donner. Er stond boven: Heinwee. De kwaliteit van het mannelijke zaad wordt steeds minder, ongetwijfeld door het milieu. Viva kopte: ‘Heren, uw sperma holt achteruit’.

VARA
Al heel lang goed met woordspelingen: Vara TV Magazine. Of gewoon weer Vara-gids, vanaf nu. Han Peekel, bekend van dik zijn en van het programma ‘Wordt vervolgd’ vertelde in het gids-interview dat hij nog vaak aan dat programma wordt herinnerd. Boven het verhaal stond: Wordt Achtervolgd’. Joop van de Ende was verleden week VPRO’s laatste gasthoofdredacteur, de laatste van de reeks Zomergasten. Dus op de cover: ’Happy Ende’.

Penis
Op surftocht naar opvallende covers kwam ik het blad PARENTS tegen. De Amerikaanse Ouders van Nu. Serieus, informatief, keurig. Zie afbeelding.
De cover is die maand zó vormgegeven dat je niet Parents leest, maar Penis. Daar moet behoorlijk over nagedacht zijn. Toch toeval? Of een reeds ontslagen vormgever die het brave blad op een afscheidscadeautje trakteerde? Flauw? Misschien. Hoe dan ook, een logo-woordspeling. Ik had hem zeker bewaard voor mijn volgende Heinekenlunch.