Empire, Dktr Phil, Technisch en Stinkbom

Empire
Het vrouwenblad (Esta, Viva, Vriendin) of Revu of HPIDe Tijd heeft een grote reportage over mishandelde vrouwen. Dezelfde uitgave heeft twee verschillende covers, om en om op de stapel in de kiosk. Op de ene cover een goodlooking vrouw, op de andere cover van hetzelfde blad de vrouw twee uur later, in elkaar geslagen. Als je dit eenmaal bedacht hebt kun je voorlopig uit de voeten. Gaat het hoofdonderwerp over de levensfases van man of vrouw? Drie verschillende covers in dezelfde stapel: Monique van de Ven als 21-jarige, Monique als 35-jarige, Monique nu. Mag ook met Rutger Hauer. En je hoopt natuurlijk dat ze dan alledrie gekocht worden. Technisch kan er steeds meer, op dit gebied. Maar toch komen de echte stunts uit het buitenland. Het Duitse blad Cicero heeft een oplage van 160.000 en had  een keer 160.000 verschillende covers. Daar werd je als verzamelaar gek van. En nu dan Empire. Het Britse filmblad brengt ‘ The 500 Greatest Movies Of All Time’  en om het onderwerp kracht bij te zetten zijn is het nummer van deze maand met 100 (honderd!) verschillende covers in omloop.Elke cover is een ander filmaffiche. (In Utrecht kon ik er 5 kopen. Zin in alle 100? Er is een, limited edition, 100 Covers Book te koop). Nu al uitverkocht: Empire met cover Superman the Movie en Empire met cover Ghostbusters. Gouden Kalf voor covermarketing!

Dktr Phil
Doe waar je echt goed in bent en blijf dat doen, dan word je gelukkig, zei deze dktr Phil. Ik heb wel eens tegen een intelligente hoofdredacteur gezegd: ga van je blad af,  je maakt het te degelijk, je zou de perfecte woordvoerder van Greenpeace kunnen zijn. Ik heb wel eens tegen een uitstekend schrijvende tijdschriftredacteur gezegd: neem ontslag, ga naar De Volkskrant en bezorg mij elke zaterdag een mooie krantenpagina. Een goed blad maken is wat anders dan goed kunnen formuleren (Greenpeace). Als je alleen maar geweldige en lange verhalen wilt (en kunt) schrijven ga naar een krant. Ik heb wel eens tegen een topstyliste van een massablad gezegd: meteen naar De Bijenkorf, daar mag je veel meer, past beter bij je talent. Een bladenmaker moet genieten van de beperkingen van het tijdschrift. Het is maar papier, de verhalen zijn kort en niet echt actueel. Is het je talent om iets moois driedimensionxe1al te laten zien, val tijdschriften dan niet lastig, word conservatrice bij een museum.
(Dktr Phil zegt: dit geldt voor elk beroep. Analyseer je echte talent. Sommige presentatoren zijn top op radio en minder op televisie: Felix Meurders, Tijs van den Brink. Sommigen zijn beter in print dan op televisie: Bas Heijne, Frenk van der Linden. Sommigen doen het beter op televisie dan op radio: weerman Erwin Krol. Erwin heeft landkaarten en zwaaiende armen nodig, dan valt het niet op dat je hem soms niet verstaat. Oud-keeper Hans van Breukelen: beter op doel dan op tv. Jack van Gelder! Prima  tv-anchorman, altijd tof. Maar absolute top op radio bij de zinderende slotfase van een voetbalwedstrijd. Blessuretijd & Jack, dan ben je blij dat je in de auto zit, hoe lang de file ook is).

Technisch
Droom. Ik loop door een kiosk en ik hoor opeens een tijdschrift zeggen: ‘Koop mij. En lees: dit deed Wouter Bos met zijn spaargeld’. Het zijn eigenlijk twee dromen.
A) Stel je voor dat je deze tekst deze week op je cover zou kunnen zetten en
B) Stel je voor dat dit technisch zou kunnen. Het kxe1n technisch, want in Franse supermarkten hoor je, als je door een onzichtbaar infrarood signaaltje loopt: kóóp deze nieuwe yoghurt. Dus: een tijdschriftenbak met ingebouwd infrarood. Elke maand kan een ander blad er gebruik van maken. Je loopt wikkend en wegend en dubbend en dralend langs de vele bladen en opeens klinkt zwoel: “Hoera,ik ga scheiden, eindelijk sex met mijn ex” (Tijdschrift Elle was infraroodblad van de maand).

Stinkbom 
Technisch kan er zoveel. Er is een digitale revolutie aan de gang, nou en of, onze communicatiewereld gaat nog zes keer over de kop. Maar er is ook een printrevolutie aan de gang (Dus: andere hoofdredacteuren. Zie ‘Dktr Phil’)  Nog nooit waren er zoveel papiersoorten leverbaar. Nog nooit zoveel soorten drukinkten. Er zijn revolutionair veel meer mogelijkheden. Van alles en nog wat kun je simpel op een cover plakken (snor). Er is eetbaar papier: een culinaire cover van ouwel! Er bestaat magnetron-inkt: boven de 21 graden (binnen) lees je andere teksten op de cover dan onder de 21 graden (buiten). Er bestaat diepvriesinkt: leg deze cover in de diepvriezer, onder nul lees je andere teksten dan boven nul.
De VPRO-gids deed zoiets (zie witte cover). Er bestaat al een tijdje ‘scratch and sniff’ . Krab aan deze cover en je ruikt een nieuwe parfum. Het culinaire blad TIP deed dat als eerste in Nederland. Krab aan deze cover en je ruikt vers gebakken cake, recept op pagina 43. Het werd  trouwens een debacle. Er was overgedoseerd, bovendien gingen de stapels Tippen in de winkel schuiven, en spontaan scratchen. Gevolg: hxe9le winkels stonken binnen een uur  penetrant naar aangebrande cake. Stinkbom TIP, ook deze maand met de lekkerste recepten van Nederland, werd overal de winkel uitgegooid.