10.000, Versterken, Brard

10.000
Jubileumuitzendingen, die worden bekeken. Jubileumnummers, die worden gekocht. Lezers zijn gek op feestjes: er is die week vast wel wat te halen, al is het maar een dikker nummer. Maar ja, dan heb je je tienjarig bestaan gevierd, moet je dan 15 jaar wachten op de volgende happening? Je zult als bladenmaker wel gek zijn. Er zijn veel meer jubilea dan je denkt. Wanneer een maandblad haar tienjarig bestaan aankondigt denk ik altijd: tien jaar, dat is 120 nummers, hebben jullie je honderdste nummer eigenlijk wel gevierd? Je honderdste nummer, je duizendste nummer, je tienduizendste nummer! (Een dagblad). De pr-man van Bas van der Vlies (SGP) dacht: twintig jaar in de Tweede Kamer, sinds 10 juni 1986, dat is geen nieuws. Tixe9nduizend dagen kamerlid, dat zal worden opgepakt. En dat had de pr-man goed gezien. Afgelopen zaterdag zat Louis van Gaal voor de 150ste keer op de bank bij AZ. Klinkt goed, dus bloemen. Heb je een beroemde strip of een beroemde rubriek in huis? De duizendste Jan Jans en de Kinderen. De vijfhonderdste column. De hoeveelste Buis&Haard in de Vara Gids? Een aardige kant van zo’n jubileum is dat je mensen in je blad krijgt die anders steevast ‘nee’ zeggen. Voor een jubileumnummer laten ze zich soms wxe9l interviewen. (Buis&Haard-nee, nee, al zes keer nee gezegd. Wat zegt u: de Speciale Duizendste Aflevering? Op extra pagina’s? Ik overleg even met Maxima).

Versterken
Vraag op de brainstorm voor het jaar 2009: wat voor jubileum doen we volgend jaar? Gebruik je jubileum om datgene wat je als blad wilt uitstralen, te versterken. Ben je een serieus informatief blad? Vier je feest met een serieuze informatieve enquete. Ben je een glossy? Drie wereldberoemde ontwerpers ontwierpen in een limited oplage een schoen, een set lingerie, een horloge-speciaal voor jouw blad. Vanaf dinsdag as 12.00 uur precies 1500 Philip Starck fruitschalen af te halen, wel eerst even abonnee worden. Het filmpje van tenslotte meer dan honderd glossy  vrouwen in slaapzak voor de deur werd een hit op – en dat was precies de bedoeling. Besta je als jong energiek ‘merk’ vijftien jaar? Niet vieren. Veronica heeft menig jubileum voorbij laten gaan. BNN zou ook eigenlijk niets moeten vieren. Hou het stil! Tien jaar Startpagina? Kijk uit. Bij een ouwe lul gaan we niet op visite.

Brard
Reeks: Ophra, Linda, Felderhof, Catherine, Matthijs, Gullit, Maarten, Sonja, Dinand, Marijke Helwegen, Maria, Heleen, Youp, Goedele, Patty. Volgend voorjaar verschijnt Patty Brard Magazine. Waarom niet, zal ze gebazuind hebben. Patty Brard hxe1d ooit al een tijdschrift, Brard, en dat flopte. Eigenlijk had ze nog voor Ophra in de reeks moeten staan. Dat blad werd niet slecht gemaakt, maar Patty Brard heeft één nadeel: het is Patty Brard. Behaalde flops uit het verleden zijn een garantie voor de toekomst. In Nederland worden de meeste bladen in de winkel door vrouwen gekocht (geldt ook voor Playboy) en vrouwen houden niet van La Brard-omdat veel mannen nou juist wél van haar houden. Grote bek, altijd wat, onberekenbaar. (Thuis op de bank. Zij: die tieten zijn niet echt, dat weet je toch, die zijn gekocht, ze zijn niet eens even groot. Hij: maakt niets uit). Een xe9xe9nmalige Brard, daar geloof ik nog wel in. Reeks: ruzies, juwelen, naakt, shame&scandal, mannen, drank, lingerie, cosmetische ingrepen, sex, lippen, drugs, failliet, exen. Een boordevolle dikke over the top-Brard. En wat gaat zoiets kosten? Tweehonderd pagina’s voor acht euro. Vrouwen 50% korting.