MNDVLCHTR, Titanic, Geen Stijl, Frits en Bush

Mndnvlchtr 
Niemand heeft ongelijk, dat is het aardige van voorspellen. Zeker als je vraagt naar de aard van het medialandschap in 2020, of verderweg. Welke tijdschriften zijn er dan nog? Welke trends hebben doorgezet? Hoe zit het met de kranten, over een jaar of vijftien? Het Amerikaanse dagblad Christian Science Monitor(zeven keer de Pulitzerprijs gewonnen) stopt volgend voorjaar met de papieren editie en gaat geheel digitaal. Ook voor tijdschriften zijn dit soort scenario’s reeel. Een paar ‘kenners’ aan het woord. “Welke drie bladen er straks niet meer zijn? Panorama, Playboy, Consumentengids” (Henk Steenhuis). “Nu neem je nog lekker je papieren tijdschrift mee naar het strand, maar straks lees je e-paper: een buigzaam digitaal A-viertje” (Theo Huibers). “Straks bestaan ze niet meer: HPDe Tijd, Vrij Nederland, NCRV-gids, LINDA” (Frits Barend). “De stervensbegeleiding kan nog heel lang duren” (Cees Vis). “Straks heb je alleen nog snackbladen, of heel dure (Arjan Postma). Het kan nog duidelijker. Ik hoorde prof. dr. Theo Huibers, hoogleraar aan de Universiteit van Twente zeggen: “Het zal snel gaan, allemaal. Op Koninginnedag zie je soms mandenvlechtsters, een bijna uitgestorven beroep. Zo zal het papieren-bladenmaken in 2020 ook tot de oude ambachten behoren. Puur sentiment”. Daar sta je dan, als bldndktr, als aankomend mndnvlchtr.Toch een professor, denk je dan. Natuurlijk denk ik bij sommige bladen: daar zou ik de defibrillator wel eens op willen zetten – en ook dat zal niet helpen. Natuurlijk denk ik bij sommige rupsige tijdschriften: word weer vlinder, ga 100% digitaal. Tegelijkertijd kijk ik om me heen, in de kiosk. Nieuw, nieuw, nieuw. Het ene nieuwe blad na het andere. Helaas heb ik me voorgenomen het van toepassing zijnde woord tsunami niet meer te gebruiken.

Titanic
Nog een vrolijk stemmend citaat, van trenddeskundige B. Creemers: “Dames en heren bladenmakers. U werkt hard. De ene restyling na de andere, nieuwe rubrieken, nieuwe technieken. U doet originele dingen, het ene tijdschrift na het andere verschijnt, te gek. Maar besef: u bent aan het stoelen verschuiven op de Titanic”.

Geen Stijl
En dan is er opeens Kieskeurig, het blxe1d Kieskeurig. Print, professor Huibers, meneer Creemers! De succesvolle vergelijkingssite verschijnt nu ook als tijdschrift. De omgekeerde wereld: van digi naar drukinkt. En succesvol. In zekere zin geldt hetzelfde voor het bladKassa!. Radioprogramma werd tv-programma met site. En.. werd tijdschrift. Waar blijft het blad GeenStijl?

Frits
Je zou zeggen: elke grote stad heeft in 2008 een site waarop alles te vinden is. Toch beleven we een revival van het stadsmagazine. Om precies te zijn: stadsglxf3ssy’s. Vanaf januari 2009: Glamsterdam. Recent gelanceerd: HRLM (Haarlem). Het blad EIGEN!, over Apeldoorn. Na New York, Chicago en Parijs volgt zelfs Eindhoven. Vanaf eind november ligt FRITS in de winkel, dxe9 toonaangevende glossy voor Zuidoost-Brabant( uit het persbericht). Hoe dan ook: je hoeft geen wereldstad meer te zijn om naast een site ook een eigen glossy op te kunnen hoesten. Ook Klazienaveen zal volgen.

Bush
Mooi expositie-idee , maar krijg het maar eens rond: alle covers van deze week, uit de hele wereld, met Obama/McCain. Daarom een variant.
Derspiegel180202_2

Twee rijmcovers van Der Spiegel. George Bush en team strijdbaar in oorlogstenue in 2002, dezelfde tekening op de Spiegelcover van verleden week, 2008. De dame en heren kunnen nog net staan.