Villa, Condoleren en Kwispelen

Villa 
Opeens, als glimmende paddestoelen uit de grond. Stadsglossy’s! Amsterdam heeft al het blad NAP, binnenkort wordt de Glamsterdam gelanceerd. Haarlem komt met de HRLM, Apeldoorn en Arnhem hebben het blad EIGEN. En na New York, Chicago, Madrid en Londen volgt binnenkort Eindhoven met FRITS. Wel ja,de glossytrend én de personality-trend. Meneer Frits (Philips) is de naamgever van ‘het leukste blad van Oost-Brabant’ ( volgens het persbericht). Alles in de tijdschriftenwereld wordt mooier: massabladen Libelle en Margriet lijken soms wel echte glossy’s, de reguliere maandbladen kregen nxf3g een laagje glim en nóg mooier papier, sommige kranten hebben een pagina 1 alsof het tijdschriften zijn. En ook de huis-aan-huisbladen maken nu de glossy-sprong. Kun je te hoog springen? Ja. Er moet een relatie blijven tussen uiterlijk en innerlijk. De steeds mooier wordende vormgeving van een woonblad straalt gunstig af op de stoelen en op de zonovergoten serres. Je krijgt zin om iets nieuws te kopen. Een chic gefotografeerde ijstaart is op mooier glossypapier nog lekkerder, je wilt gaan likken. Dezelfde Playboy-foto’s op goedkoper papier zijn meteen ranzig. Dus: alleen functioneel glossy is de investering waard. Dat is het enige wat je je bij het zien van al die stadsglossy’s kunt opmerken: niet gaan glimmen om het glimmen! Dat is zonde van het geld. Verleden week alweer geen Daklozenkrantgekocht. De aanbiedster had me bijna zo ver, ze had het koud en ze had zich al een tijdje niet geschoren. Maar de krant is te mooi, soms zelfs arty. Er klopt iets niet. De Daklozenkrant heeft een villa van een cover.

Condoleren
Druk met condoleren, deze week. In een paar dagen tijd: het laatste nummer van DIF,en ElleGirl straks alleen nog online. Hetzelfde geldt voor Carp. Vroeger werd een blad gewoon opgeheven, nu ‘gaat men online verder’. Tegelijkertijd doet Telegraaf Tijdschriften Groep bijna alle bladen in de aanbieding (FHM, Elegance etc). Vetpotten doe je niet weg. Opgeheven: weekblad Viva. Nee, natuurlijk niet, vetpotten doe je niet weg. Maar vijftien jaar geleden was het bijna zo ver, het was eigenlijk al beslist. Voor het zesde jaar op rij leed Viva een ernstig miljoenenverlies. Gelukkig konden we toen nog niet ‘online verder’.

Kwispelen

Over glossyficering van alles en nog wat gesproken: kijk naar het blad WRAFZxedt! Over honden. Ik heb helemaal niets met honden. Een hondentijdschrift in het schap is haast een reden om de kiosk te mijden. Maar van dit blad ga je kwispelen. Prachtig ruim vormgegeven, moderne fotografie, helemaal Goois. De blaffende LINDA. Waar blijft zo’n blad over katten? – in principe een grotere markt. Verderop in de winkel ligt het blad HONDENleven (woordspeling!), ook over honden. Dat is precies wat je je bij een blad over honden voorstelt, dus zal het wel goed verkopen.

Hondenleven220  Wraf_2
In WRAF hebben de hondjes een Gucci-halsbandje om, de honden in HONDENleven schijten op je stoep.