Dieet, Mondriaan, Wijn, Ambulances

Dieet
Je zult maar tijdschrift zijn en na Kerstmis in de winkel liggen. En meestal nog motregen ook. Het is voor tijdschriftenmakers de ongelukkigste week van het jaar, de donkere dagen na Kerst. De dubbeldikke dubbelglimmende Kerstnummers zijn nog lang niet uit, dus wat je ook doet in de week er na, een blad kopen is wel het laatste.  Daarom teren veel tijdschriften nog op hun dubbelnummer van vóór de Dagen (met alleen de suggéstie van dubbel zo veel) Waarbij in ieder geval één ding belangrijk is: vermijd het woord Kerst, als je rond oudjaar ook nog in de winkel ligt. Na Kerst kun je het woord Kerst niet meer zién, je koopt dan niets meer met het etiket Kerst erop, op 26 december is het over en sluiten, van naspel is geen sprake. Dus noem je je blad Feestnummer (Red) of Winternummer VN). Maar.. hoera, daar gloort begin januari! Want wat zie je dan op de cover van elk vrouwenblad (glossy of massa)? Horoscoop en dieet, ze vechten om voorrang, waarbij dieet meestal wint. Begin januari: dieet, de Kerstaanwas moet er af. Begin mei: dieet, straks naar het strand. Begin juli: dieet, twee pond minder en de bikini van verleden jaar kan weer aan. Begin september: dieet, je was wat makkelijk tijdens de vakantie. Begin januari 2010: dieet, de Kerstaanwas moet eraf. Begin mei.

Mondriaan 
De mooiste Kerstcover van het jaar? Van de wereld? The New Yorker vertaalde de kredietcrisis op deze manier. (The New Yorker? Een prachtig Amerikaans tijdschrift, met hooguit 23 abonnees in Nederland. Maar het staat geweldig wanneer je laat merken dat je het leest. Zoals ik nu). Het minimalistische van ‘onze’ Mondriaan geheel in stijl vertaald.

Wijn 
De beste boeken van het jaar? Pff.. daar gaan we weer. Leuker is: de boeken van 2008 die ik niét uitlas. Of: de slechtste boeken van het jaar. Of: de ten onrechte bestsellers van het jaar. Of: de meest overschatte schrijvers. Of: de 10 mooiste zinnen van het jaar. En dan meteen ook maar de lelijkste. Draai een idee eens wat vaker om, doe iets met een cliché. Alwéér een kistje wijn? Ik kreeg een kwart flesje rode wijn, met een certificaat. Het miniflesje wijn was een voorproefje, het certificaat gaf aan dat ik voor 2009 ergens in de Dordogne een wijnrank lease. Exe9n wijnrank is goed voor één echte fles wijn. Op het certificaat plaats en adres van de wijngaard, en ook het nummer van de rank. Uiteindelijk zal mijn eigen fles wijn van mijn eigen Dordognese rank thuisbezorgd worden.

Ambulances 
Het jaar moet nog beginnen, maar meteen al zorgen. Klaar af: Frits Barend en dochter beginnen een sportglossy. Sport & Personality, hopelijk de werktitel. Iedereen wil dat het initiatief lukt, maar.. Er is al zoveel en de ambulances rijden nú al claxonnerend door medialand. Wat moet je meer doen dan Sportweekdeze week met Kerst doet? (Naomi van Asch!) Ontdoe sport van het spannende wedstrijdelement, denk het actuele succes weg en er blijft weinig over. Bovendien houden vrouwen, dxe9 bladenkopers, niet van topsportsters. Te fanatiek, te eigengereid, te weinig personality’s. Marianne Timmer – altijd wat. Anky van Grunsven – zielig voor Salinero. Stampvoetje Ireen Wüst. Die roeisters, die zeilsters, die hockeyvrouwen.. hoe heten ze ook alweer? Marleen Veldhuis: schatje maar nul charisma. Mario Been: leuk, maar niet glossy te krijgen. Danny Blind en zoon Daley: staan straks al in Revu, in FHM, in Het Parool, in Sportweek, in Esquire. Glossy tijdschriften en sport, dat levert zelden een record op.