Grace en Ringo

Grace
Welk blad heeft Obama niet op de cover gehad? Dat is niet de vraag. De vraag is: welk blad heeft er wat van gemxe1xe1kt. Kom je uit bij New York Magazine. Niet Obama op de cover, niet zijn vrouw, geen gexebmotioneerde kiezers. De redactie van New York Magazine stuurde op de verkiezingsdag een fotograaf naar het Lenox Hill Hospital in de stad, waar de pasgeboren baby Grace Mills werd gefotografeerd.  Grace heeft een T-shirt aan met de tekst: Obama. Prachtig gevisualiseerde toekomst. President Obama en baby Grace allebei één dag oud, allebei aan de start. De covertekst klopt ook: The President of US. (New York Magazine is geen vrouwenblad, maar toch kan het: elk jaar een update van het leven van Grace, gerelateerd aan allerlei Obama-besluiten)

 

Ringo
Ik ken een vormgever die bij een bepaald tijdschrift furore maakte. Hij werd gevraagd voor een prestigieuzer blad, verkaste daarna nxf3g een keer maar behaalde nooit meer het niveau van tijdschrift-één. Trainer Gert Jan Verbeek, ex-Feijenoord! Trainer Huub Stevens, ex-PSV! Maak altijd een uitputtende analyse van een behaald succes, dat kan veel leed besparen. De vormgever viel bij tijdschrift-één op omdat de hoofdredacteur die daar zat, hem het ene beeld-idee na het andere leverde. Ik ken marketeers die hun beste jaren hadden naast een bepaalde uitgever. Die uitgever zei net op tijd: doe dxe1t onderzoek eens, probeer dxe1t eens en adverteer daar en daar vooral niet meer. Uitstekende suggesties. Later miste die vormgever, die marketeer zijn creative steun&toeverlaat. Wat was de succesfactor van Gert Jan Verbeek bij Heerenveen? Gert Jan Verbeek? Foppe? Bepaalde spelers? Voorzitter Riemer van de Velde? Of juist die vier-eenheid? Wat was de succesfactor van Huub Stevens in Duitsland? Kein geloel, luisteren, zo ging het vroeger in de mijnen ook? Nog korter door de bocht: Ringo Starr! De grootste geluksvogel van de wereld. Aan alle kanten inwisselbaar. Er moest indertijd ook nog een drummer gevonden worden, donderde niet wie. Bij een tijdschriftsucces of goed campagne-idee denk ik altijd: wie of wat is de Lennon/McCartney van dit succes? En wie of wat is de Ringo Starr? Ringo heeft in zijn hele Beatles-tijd maar twee hitsongs geschreven, en nog steeds verdenk ik John Lennon ervan(Ringo, bier neerzetten, luisteren! ) dat hij Octopus’s Garden ‘s nachts herhaaldelijk heeft voorgeneuried. Zet je geld dus niet op een Ringo, ook al hoor je hem het duidelijkst. Stel dat Wim de Bie nooit bevriend was geraakt met Kees van Kooten. Niemand kan het weten en ik durf het haast niet te schrijven, maar xe9xe9n ding is zeker: er is nu een aardige leraar Geschiedenis aan De Bie verloren gegaan. De geweldige Feijenoord-linksbuiten Stanley Brard in het seizoen 1983/84! Het enige jaar dat Stanley met Cruijff samenspeelde. Na dat jaar nooit meer iets van Stanley op die plek gehoord.Kijk dus analytisch naar ‘succesvolle’ prijsdieren (sporters, trainers, Huntelaar, muzikanten, CEO’s, tv-presentatoren, alle duo’s). Zet ze niet vol verwachting zomaar, in hun eentje, op een nieuwe klus. Misschien had prijsdier wel alle geluk van de wereld. Zat hij stomtoevallig net op de goede trend en kán het gewoon niet mis gaan. Glamour, LINDA., Buienradar.nl, Kitekat kleinverpakking, FC Barcelona dit jaar, Studio Sport al jaren, DWDD, voetbalplaatjes, Happinez… de Ringo’s van het succes al in kaart gebracht?