Rembrandt, Yolanthe en Rijm

Rembrandt
Ik beken:ik bezit een Rembrandt. Dat is een mooie kop boven een verhaal:de quote is opvallend, er wordt een verrassende ontboezeming gedaan en het is nog waar ook. Althans: het is niet onwaar -en dan mag er veel. Ik bezit een stxfakje van een Rembrandt. Een echte Rembrandt-ets, dus door meneer-zelf afgedrukt, koop je voor zo’n 10.000 euro. Negentien anderen en ik doneerden ooit 500 euro, we richtten een stichting op en schaften ‘De Schoolmeester’ aan, een prachtige ets uit 1641. Onze stichting heet Het Rembrandt College, een chique naam is voorwaarde, de ets hangt om de drie maanden bij iemand anders thuis en twee keer per jaar, wanneer we als College dineren (verzamelen op het Rembrandtplein), staat de ets trots aan het hoofd van de tafel. Zo’n college-constructie is een creatieve manier om ergens ‘eigenaar’ van te worden. Stel, gitaar van Elvis: te koop voor 20.000 dollar. Natuurlijk zijn er twintig liefhebbers bereid om mee te doen. Schaatsen Ard Schenk! Manuscript W.F. Hermans! Stel, voetbalshirt van Cruijff : te koop voor 15.000 euro. Natuurlijk zijn er vijftien liefhebb… Stóp! Let me dream. Abonnees en nieuwe abonnees van Hard Gras betalen vijf euro extra en worden daarmee mede-eigenaar van het shirt. Ingelijst te bewonderen in de pauze van de jaarlijkse Cruijff-lezing. Ik beken: ik bezit een voetbalshirt van Cruijff.

Yolanthe
Deze maand: Kate Hudson op de cover van Cosmopolitan. Deze maand: Kate Hudson op de cover van concurrent Glamour. Kate is de dochter van Goldie Hawn, maar dat terzijde. Kate speelt in de film Bride Wars die eind maart in premiere gaat. Is dat een reden om prominent op de cover gezet te worden? Nee, daar zijn essentielere zaken voor nodig. Kate is geliefd. Kate is niet hysterisch. Kate is geen del. Kate is niet uit op je vriendje. Met Kate op de cover kun je rustig thuis komen. Met wie niet? Al speelt Sylvie Meis, zij van Van der Vaart, drie hoofdrollen in drie films tegelijk; nooit zal je Sylvie Meis groot op de cover van Cosmopolitan zien. Te nikserig, ik shop dus ik ben, trippelende creditcard. Cosmo-lezeressen pakken Sylvie niet op in de kiosk. Hetzelfde geldt voor Angela Kluivert. Er zijn maar drie Nederlandse vrouwen in de categorie Kate Hudson, drie vrouwen die door Cosmo/Glamourlezeressen benijdenswaardig gevonden worden. Nicolette van Dam: dochter van de slager, ‘helpt iedere zaterdag nog in de winkel’. “Ik mooi? Ja, ze zeggen het”. Lieke van Lexmond: kreeg erg veel sympathie-punten na haar relatiedrama, net als Wendy van Dijk vijf jaar geleden. Dus uitkijken. En Yolanthe Smit-Cabau van Kasbergen, oftewel Yolanthe. Doet nog even een wasje voor Jan, voordat ze moet presenteren. Gaat in Volendam wonen, wil daar nooit meer vandaan. Dus voor niemand een bedreiging. Nicolette, Lieke, Yolanthe. Mooiste meisje van klas, en geen kapsones gekregen.

Rijm
De kleuren van de covers hebben we even? Een groene cover verkoopt niet. Te koel. Een zwarte cover verkoopt niet. Te vaak somber. In de zomer svp een witte cover, een lichtblauwe cover! Een roze vrouwenbladcover verkoopt. Bij het glossy woonblad Eigen Huis & Interieur zeggen ze: ‘Als we het helemaal niet meer weten, gaan we voor een roze logo’. Mannenblad: alle tinten rood doen het goed. Elke kleurpsycholoog kan uitleggen:rood brengt bij mannen wat teweeg. Anders heette het wel grxe9xe9n light district. Móói zwart verkoopt natuurlijk wel, móói groen ook. Lime groen! Dauwgroen! Een oude marketingwet zegt: groen kost poen. Een groene cover verkoopt niet, kóst alleen maar. Niet meer helemaal waar, maar men roept het nog vaak – vooral omdat het zo lekker rijmt. Groen/poen. Daarom lees je ook zo vaak op covers: sex met je ex. Sex/ex. Als het niet zo lekker zou rijmen, zou het veel minder gebeuren.