Glossy, Behagen, Vrom, Wolk en Onze Taal

Glossy
Je spreekt een half jaar geleden met wielrenner Thomas Dekker af dat je hem een dag voor de Tour de France begint mag interviewen over doping. En Thomas houdt zich aan de afspraak. Zoiets overkwam het jubilerende tijdschrift Glossy, een glamourfull blad boordevol sterren en luxe en echt gebeurde gossip. Geen glossy maar een glossip. Een half jaar geleden vroeg Glossy aan gelukkig samenwonende Yolanthe: Wie bewonder je? Nou, dat was de drie keer gelukkig gehuwde Patricia Paay. Maar een half jaar is in showbizzland een mensenleven, desondanks ging het gesprek tussen Yolanthe (ex Jan Smit) en Patricia (op dezelfde dag ex Adam Curry) door, inclusief vrolijke fotoshoot. Zoiets heet keepersgeluk. Glossy heeft de door haar doelgroep meest besproken dames groot op de cover, dus hun jubileumnummer zit goed. (Story met de covertekst ‘Jan liegt’, een paar weken geleden, bereikte een recordverkoop. Viva’s eerste interview met Yolanthe na haar scheiding raakte uitverkocht). Yolanthe en Patries op de jubileumcover in duet: ‘We weten niet wat we fout hebben gedaan’. Niet piekeren exen, jullie deden alles goed. En Glossy ook.

Behagen
BeauMonde was de eerst celebrity-glossy van Nederland. Na twee nummers een hit, dus kwam de concurrent met Glossy, in het begin een laminaat-BeauMonde. Nu bestaat Glossy tien jaar en brengt een ‘dubbeldik feestnummer’. Tien meest bijzondere Oscarjurken, tien mannen met stijl, tien recepten van sterrenkoks, tien zus en tien zo. Makkelijk, maar altijd goed. Voor een leuk jubileumnummer heb je geen keepersgeluk nodig. Een van de geheimen van bladen als BeauMonde en Glossy zie je uiteraard ook in het jubileumnummer terug: buitenlandse sterren leuk afzeiken, binnenlandse sterren leuk behagen. Dus in Glossy, vanwege het jubileum: het sexverslaafde feestbeest van Hollywood en ook het drugsverslaafde feestbeest. Dus in Glossy: het betere ellebogenwerk van de internationale sterren. Rebecca Loos! Heather Mills! (met kunstbeen meedoen aan Dancing with the Stars).  Nederland is klein, je hebt Sylvie Meis en die andere drie celebrity’s herhaaldelijk nodig, dus: behágen, pléasen! Je bent gewéldig, Linda! Gelukkig hebben we Carla Bruni voor het broodnodige formule-venijn. That’s making magazines.

VROM.nl
Het blad VROM.nl is van het ministerie van VROM. Precies wat je vermoedt. Zó nuttig. Keurige verhalen, keurige fotografie, keurig uitgevoerd. Over rugzakken met zonnecellen die tijdens de wandeling je mobieltje opladen, over Nederlandse volkstuinparken die het moeilijk hebben en trouwens… kun je van het gebruik van je tuinslang een legionellabesmetting krijgen? Maar… VROM.nl heeft deze keer een creatief bladenmakersidee. Geen extra boekje meegeniet, geen boekje opgeplakt, geen boekje los erbij, geen boekje er omheen, geen boekje meegeseald. Het extra boekje zit geperforeerd vast onderaan de cover, als een verlengstuk. Het weer-naar-buiten-excursieboekje vol tips scheur je simpelweg van de omslag af. Cover een stuk kleiner en tóch nog keurig, en het boekje kan handig mee in de rugzak. (Die met die zonnecellen).

Wolk
Ik zit met mijn zoontje (10) afgelopen zondag op een terras. We kijken naar de wolken. Het waait, een blauwe lucht met véél losse wolken in alle soorten en maten. Creativiteit stimuleren, weet je wel! Dus ik zeg: ‘Kijk, daar links, die grote witte wolk, dat is net een varken’. Hij ziet het ook. ‘En daar’, zeg ik, ‘vlak boven die boom, daar zweeft een man die een grote pijp rookt’. Ook leuk. Zo gaat het een minuut of tien door. We zien een mank konijntje, we zien opa, we zien Terschelling, we ontdekken twee vechtende haaien en we zien erg vaak Wilders. Dan vraagt hij, wijzend in de lucht: ‘Kijk daar links van dat konijn, pap, wat is dat?’ Ik kan niets verzinnen. Waarna hij lachend zegt: ‘Dat is een wolk!’
Op tijd bewust back to basic, dat is ook creativiteit.

Onze Taal
Sommige bladen lees je van A tot Z. En tenslotte ben je dan bij Z.  Het maandblad Onze Taal heeft op de achterpagina, op de rug van het blad, een leuke rubriek: Ruggespraak. Een pagina vol verkeerd geformuleerde koppen uit andere tijdschriften, en kranten. Zoveel citaten, zoveel glimlachen. Ik citeer. ‘Paardenhoofd Beatrix levert 3000 euro op’ (BN/De Stem, na een veiling). ‘Medicijnen ingenomen door douane’ (De Telegraaf). ‘Schiphol schrapt honderden banen’ (De Morgen). ‘Onderbroeken te kort in gevangenis’ (Gazet van Antwerpen). ‘Monuta rust 100 uitvaartcentra uit met reanimatie-apparatuur’ (De Stentor). En op NOS-teletekst stond: ‘Er worden nog steeds eieren verwerkt van kippen die niet scharrelen in cake, koekjes en fritessaus’.