Ex, Canon en Tafelheer

Ex
Nu we het toch over Zomergasten hebben. Wat was er eerder: VPRO‘s Zomergasten of de gasthoofdredacteuren van Margriet en Revu? Zomergasten ‘naar een idee van Krijn ter Braak’, het idee dat Krijn zag in een tijdschrift? Wat was er eerder: het televisieprogramma ‘De 10′ of al die toptientjes in welk tijdschrift dan ook? Van de top-10 hoogste alimentaties ter wereld tot de top-10 seriemoordenaars. (Discussie gesloten). Natuurlijk kijkt televisie naar tijdschriften-ideeën en kijken tijdschriften naar televisie. Eyeworks van Reinout Oerlemans gaat een televisieserie over die Amerikaanse achtling brengen – zou een mooie special zijn in elke vrouwenblad. Het televisieprogramma ‘Wie is de ex’, presentatie Chantal Janzen, schreeuwt om een printvertaling. Aan de e en de xvan ex hangt een heel alfabet emoties: alimentatie, jaloezie, vriendin, overspel, niet mijn echte moeder, wie mag wel/niet komen bij de begrafenis – en dan hebben we de s van sex nog niet eens gehad. Er zijn steeds meer exen in Nederland en de meeste exen gaan geschakeerder met elkaar om dan vroeger. Dus Elle, HPDeTijd, Vriendin, Viva, Revu, LINDA, MarieClaire, Opzij, BeauMonde, Glossy, VROUW, Quote, Flair, FHM en ga maar door: waar blijft de Grote Exen Special? Bingo: een prachtige 2010-ZomerBijlage. Een greep uit de ideeën. Waarom val je elke keer weer op een kleinere man? (Beeldreportage, zij ook nog op hakken). Wat deed je met de miljoenen-alimentatie? (Foto voor zwembad, met nieuwe vriend). Hoera, ooit in gemeenschap van goederen gehuwd! (Zeven vrouwen en één man vertellen). En we deden natuurlijk ook aan ideeën-overspel (Top-10 hoogste alimentaties). Bovendien: de relatie- en sexverhalen zaten er als extra boekje bij. ‘Op dat moment besloot ik: hij wordt mijn ex.’ ‘Mijn advocaat werd mijn minnaar’. ‘Hij verzorgt mij heel liefdevol. Maar als ik genezen ben, wil ik scheiden.’

Canon
Nu we het toch over Zomergasten hebben. Samengevat: oude uitzendingen in nieuwe verpakking.
Zomergasten is hét schoolvoorbeeld van een geslaagde invalshoek. Hetzelfde op een andere manier. In dit geval: oude beelden uniek maken door het persoonlijke commentaar van de Bekende Gast. Ooit zal de ‘Canon Van De Invalshoeken’ samengesteld worden. ‘Iets aanduiden met een getal’ is een simpele invalshoek en zal zeker tot die canon gaan behoren. De 100 irritantste Nederlanders, de 15 mooiste doelpunten van het jaar. Ook van canonniveau: Zomergasten. Maar natuurlijk ook: De Dolle Dwaze Dagen van De Bijenkorf. De Dam is die dagen te klein, vxe9chten om een tas, graaien naar een sjaaltje. Een chic feestje, terwijl we het gewoon over een ordinaire uitverkoop hebben. Maar dat woord past niet bij A-merk De Bijenkorf .

Tafelheer
Nu we het toch over Zomergasten hebben. Kijk naar de echte successen op televisie of op internet en ga kneden, maak er een printidee van. Tijdschriften hebben al hun (zomer)gasthoofdredacteuren maar er is een ander tv-fenomeen dat nog niet in de bladen is gesignaleerd. De Tafelheer of Tafeldame. Barend&Van Dorp ooit met Jan Mulder. DWDD met noem-maar-op. Je stelt een mooie aflevering van je blad samen en dan nodig je ‘tafelheer’ Paul de Leeuw uit om op alles commentaar te geven. Hij weet van te voren niet wat er in staat, maar krijgt bij elke productie een kadertje (of kader of kolom) voor commentaar. Vier pagina s overheerlijke asperges! Samengevat commentaar tafelheer PdL:’ Veel te moeilijk, ik doe het thuis altijd zó.’ Lang interview met Harm Edens. Commentaar tafelheer PdL: ‘Mooi geschreven, maar waarom dát niet gevraagd, of dát?’ Commentaar PdL bij column: ‘Meteen overslaan!’ Commentaar PdL bij modeproductie: ‘Was er geen geld om naar een écht strand te gaan?’ Kortom, tijdschriftenmakers, jat wat terug. Deze week: Tijdschriften Tafelheer Paul de Leeuw! Kan groot op de cover, met foto. Waar PdL natuurlijk ook iets over mag zeggen.