Ilse en Jan

Ilse
‘Stay with me’, zingt Ilse de Lange. En elke bladenmaker zegt het haar na. Ik heb u verleid, beste lezer, u hebt mijn blad opgepakt, u léést er in en u slaat om. Stay with me, liefst alle honderd en veertig pagina’s. Hoe krijg je dat voor elkaar? Het antwoord is simpel: maak een leuk onderhoudend blad, afwisselend, precies op de doelgroep, lekker bladritme, een paar verslavende rubrieken, een scoopje, een unieke foto en klaar is. Nou Kees, was het maar zo makkelijk. Steeds sneller raken lezers verveeld en afgeleid. De lezer van Quote wil het blad net terzijde leggen, de ’13 domme vragen over Bart de Smet, nieuwe CEO van Fortis’ op pagina 44 waren leuk. Dan leest hij klein bovenin dezelfde pagina een wervend citaat: ‘Vorig jaar heb ik vijf ton aan prijzengeld gepakt’, zie pagina 129.  Door het hele blad heen, op een onorthodoxe plek, steeds klein bovenin, soms zelfs met fotootje, verwijst Quote slim naar een volgende reportage: stay with me, stay with me, daar & daar is óók nog iets interessants. Het blad Story doet regelmatig hetzelfde. Middenin een verhaal over Hans Klok (pagina 20) een opvallend kadertje met de tekst:’Marc had meer liefjes, kijk op pagina 36′. RTL en SBS6 doen hetzelfde. Boven het hoofd van Albert Verlinde (RTL Boulevard) lees je opeens dat er diezelfde avond op RTL ook nog een live-voetbalwedstrijd is, dus: stay with us!

Er zijn meer manieren om lezers in je blad te houden. Dikke Zomerspecial met als thema Succes? Om de vijftien pagina’ s een eens succesvol type op xe9xe9n pagina geportretteerd, met als laatste vraag: hoe voelt het om nu failliet te zijn? Modespecial van Volkskrant Magazine verleden week: om de zoveel pagina’s een foto van een man die ‘elke dag hetzelfde aan heeft’. Een heel themanummer over records? Onderin op elke pagina door het hele blad heen een verbindende opvallende balk met het ene record na het andere. Ooit gedaan: wie is de beste Playboy-kenner? Precies 69 vragen, ik weet ook niet meer waarom, die alleen beantwoord konden worden als je het hxe9le blad zorgvuldig doornam. Prijs: mee naar fotoshoot. Als kenner.

Jan
Stay with me, dat werkte een keer heel goed bij Panorama. Op de cover kondigde Jannie (blond, 32) aan: follow me, ik doe in het blad een striptease, zie de pagina’s 3, 11, 34, 56, 76, 98 en 107. Op pagina 3 blouse uit. Op pagina 11 laarzen uit. Op pagina 34 riem af. Op pagina 56 Jannie zonder spijkerbroek. Snel doorbladeren. Op pagina 76 Jannie op de rug gefotografeerd, zonder bh, pruilend omkijkend. Stay with me! Op pagina 98 eindelijk het slot van de in-blad-striptease: Jannie helemaal naakt, op de rug gezien, met de tekst ‘Finale op pagina 107′. Op pagina 107 had Jannie zich omgedraaid. Toen bleek: Jannie was een man. Jannie was Jan! Grijnzend keek Jan (blond,32) zijn homofobe doelgroep aan. Dertig boze mails.