Jem, Dictee en Rijm

JEM 
Juf Tallina de Boer (hoofdredacteur), in welk jaar leven we? Op pagina 62 begon de irritatie en op pagina 74 dacht ik definitief: in welk jaar is dit nieuwe tijdschrift gemaakt, en waar? (Venlo). Ik lees in het eerste nummer van JEM, ‘eigenwijze glossy voor juffen en meesters, ook leuk voor ouders’. Alle juffen in het blad zijn jong, alle juffen zijn wit en bijna alle juffen zijn blond. Er komt een schrijfster, Judith Koppens, aan het woord: wit en blond en jong. Hoofdredacteur Tallina: blond en jong. Covermodel juf Chantal: blond. Kleuterjuf Janneke: jong en blond. Columniste Tamara: wit en blond en 35. Interview met donkerblonde (!) juf Karin (29). Modeproductie: vijf keer Chantal, vijf keer blond. Gesprek met juf Sylvia, wit en 30 jaar. Op pagina 74: turntalentje Luc aan het woord. Leuk jochie, hartstikke wit en blond. Drié mannen in JEM, wit & wit & wit. Leuk, we gaan met de klas een fietssleutelbord maken! Het eindresultaat is gefotografeerd met de tien naamkaartjes: Bart, Floor, Don, Isa en ga maar door. Mohammed en Fatima komen in de hele 2009-denkwereld van JEM niet voor. De oúdere juf of meester ook niet. De ouders van de kinderen ook niet. Eerlijk is eerlijk: er is een reportage over een onderwijzeres in Vietnam. Maar dat heeft niets met onze Hollandse geïntegreerde schoolsamenleving te maken. Het enige duidelijk allochtone in ‘eigenwijze glossy’ JEM vinden we op bladzijde 54. Boven de modeproductie staat: Harembroek.

Dictee
Hoe maak je een onderhoudend blad? Afwisseling in emoties met als vertrekpunt de belangrijkste ‘interesses’ van je doelgroep. Dat doet JEM, maar daar blijft het ook bij. Nog los van de autochtone blondjesterreur vind je in het hele blad niet één opvallend, wat spannender onderwerp. Even huiswerk gedaan voor juf Tallina, vijf suggesties real life van het schoolplein geplukt. 1) Juf verliefd op meester. 2) Echtgenoot juf overleden 3) Juf verliefd op ouder. 4) Kind ernstig ziek. 5) Anonieme rubriek: het idiootste wat ik ooit meemaakte, van rare ouders tot idiote traktaties. En dé toprubriek in een blad voor juffen en meesters: het dictee. Onweerstaanbaar voor de doelgroep. Zeg: in deze JEM staan ergens twee taalfouten. Mail ons! (Wat bleek uit het lezersonderzoek: 96% las het hxe9le blad. Twee keer).

Rijm
Ik reed naast een vrachtauto. Op de auto stond:’ U een bed met 60% korting, wij de slapeloze nachten’. In de laatste Onze Taal staat een artikel over ‘de poëzie van de middenstand’. Geweldig. Ik heb een sterk karakter, dus ik zal niet alles citeren. ‘Piet Patat. Bakt de concurrentie plat’. En: ‘Stop! Eet eerst bij Jan een haring op’. Sportschool De Groot in Moergestel ligt tegenover het kerkhof. Dus: ‘Kom maar sporten bij De Groot. Dan lig je dáár niet dood’ Absalom was een Bijbelfiguur die met zijn lange haren in de takken bleef hangen en daardoor gedood kon worden. Onweerstaanbaar voor menig kapper: ‘Wil het u niet gaan als Absalon. Kom dan in deze kapsalon’.