Karaoke en Demi

Karaoke
De Avrobode heeft een speciale uitgave met als thema: 25 jaar Tussen Kunst & Kitsch. Cees van Drongelen! Nelleke van der Krogt! Dat muziekje! Ook de vraag x91En nu wilt u natuurlijk weten wat uw peper en zout-stelletje waard is? viert zijn 25-jarig jubileum. De bodebijlage is zorgvuldig samengesteld, zelfs consequent want ook op de cover is het kitsch en kunst. Het Melkmeisje van Vermeer, wie kent haar niet? (Kunst). Deze keer speelt presentatrice Nelleke van der Krogt de rol van Vermeers modelletje (Kitsch). De techniek staat voor niets, zeg je dan. Fotograaf Govert de Roos maakte een precies goed belichte foto van Nelleke en met behulp van Photoshop is zij als bejaarde melkvrouw het originele schilderij ingemonteerd.
Waarom zou je een aardig idee niet een keertje herhalen? En nog een keertje? In mei van dit jaar deed Holland Herald precies hetzelfde als de Avrobode nu. Het blad Holland Herald (KLM, internationaal) besteedde aandacht aan de grote Vermeer-tentoonstelling in Amerika. “Ik heb een geweldig idee!” moet iemand tijdens de Herald-brainstorm gezegd hebben. Melkmeisje, weet je wel? Zijn Amerikanen gek op! Milkmaid! Photoshoppen staat voor niets! Doen we. Fotograaf Carli Hermes flanste een internationaal topmodel het schilderij in.  Maar ook Holland Herald was niet de eerste. Sinds de techniek voor niets staat randt men regelmatig het wereldberoemde melkmeisje aan. In de oude reclamecampagne “Melk, de Witte Motor” kwam ze al voor. Okee Avrobode: mooi gedaan en functioneel. Okee Holland Herald: prachtig, heeft zeker gewerkt. Maar vanaf nu noemen we dit soort covers Karaoke-covers.

Demi
De Mona Lisa is het Melkmeisje van Italië. Op dit moment is er in Manchester een expositie ter ere van Leonardo da Vinci. Logisch idee: we monteren een bekende Engelse, met glimlachje, in het 500 jaar oude schilderij! Sommige covers van tijdschriften benaderen de icoonstatus van beroemde schilderijen. Dus worden ook zij gekaraoked. Zoon Sean Lennon imiteerde recentelijk een beroemde Rolling Stone-tijdschriftencover van zijn vader. Zwakjes. De Amerikaanse Esquire had in 1968 een beroemde cover met Mohammed Ali, over zijn passie; vele pijlen doorboorden zijn lichaam. Verleden maand deed Esquire hetzelfde nog eens over, met gasthoofdredacteur comedian Ricky Gervais. Het blad persifleerde zichzelf. Deze maand heeft het tijdschrift Mama, “for all fabulous moms”, de actrice Elle van Rijn op de cover. Acht maanden zwanger, geheel naakt, haar handen omvangen haar bovenstebolle buik. Alle bellen gingen rinkelen. Esquire zei nog: persiflage. Mama zwijgt over “the mother of all pregnancy covers”: Demi Moore in 1991 op de cover van Vanity Fair, acht maanden zwanger, geheel naakt, haar handen omvangen… Eeneiige tweeling.