Direct. Op de foto.

Direct
Hoe bereik je mensen die niet van lezen houden? Met het blad PolitiePost. Een uitgave van de politie Rotterdam-Rijnmond, oplage 650.000, drie keer per jaar huis aan huis. PolitiePost is acht pagina’s dun en heeft veertien vaste elementen. Niet wat veel?, is dan de Pavlov-reactie van de bladenmaker. Nee. Want het zijn precies de goede rubrieken en onderwerpen (voor mensen die niet van lezen houden). Een greep: gastredacteur Hayat loopt mee met hangjongeren, gepakt door lokauto, van wie is deze gevonden scanner, hoe spoor je hennepteelt op, hoe herken je nepwapens. Ik ga nog even door, tenslotte is het blad acht paginax92s dik: dagboek Devid, van een werkstage bij het wijkteam. Ook: reconstructietekening van een ongeluk in de wijk. Ook: wat stelen Rotterdamse jongeren? De top-5. (Schoenen!) En Mohammed (21) legt uit waarom hij graag bij de politie wil werken. Even tellen: dun/dikke PolitiePost heeft 74 kaders en alineax92s, 32 foto’s en 52 duidelijke koppen en tussenkoppen. Internetvormgeving! Toegankelijk dus, en overal dwingend. Maar vooral, er wordt voldaan aan bladenmakerswet nummer 1: PolitiePost weet wat de doelgroep bezighoudt en verloochent dat niet. Een waarschuwingsschot voor menig publieksblad.

Foto
Doe wat The New York Times doet bij het overlijden van de Stokoude Bekende Persoonlijkheid: klein de foto van de 85-jarige, groot de foto van de betreurde in de kracht van zijn leven. Versterkt elk In Memoriam. Ramses Shaffy, in Godsnaam word 100, maar ik zie de foto al voor me: Ramses, 28 jaar, bretels, gestrekte rug, lachend achter de piano. Cruijff, ga nog jaren door, maar straks, vier kolom op elke voorpagina: jonge Johan als een hinde over uitgestrekte verdedigersbenen. Mohammed Ali over een tijdje: als Cassius Clay. Brigitte Bardot, over een jaar of zes over de hele wereld op elke voorpagina: Et Dieu crea la femme.
Toen de mythe begon, die foto.
Op oudejaarsdag zien we traditioneel een krantenpagina met pasfotootjes van dertig verrimpelde, in 2009 overleden mannen en vrouwen. We spreken nu af: die krantenpagina zien we niet. We zien een pagina vol mooie mensen, sterk, lachend, op het hoogtepunt van hun succes. Een mooie Josine van Dalsum. Een Parijse Simon Vinkenoog. Boogie-Woogie-Pia. Wielrenner Henk Nijdam: juichend over de finish. Gouden zwemster Geertje Wielema: in badpak, vanaf de hoogste trede zwaaiend. Henk van Ulsen: solo. Caransa: jong in mooi maatpak. Bobby Haarms: in trainingspak, hersteltraining met Piet Keizer. Zo n krantenpagina neem je niet voor kennisgeving aan. In memoriam het leven, in de kracht van.

Deze column werd geschreven op 29 november en stond op 1 december in De Volkskrant. Ramses Shaffy overleed op 1 december.