Strip, Paay

Strip
Wie heeft meer aan de emancipatie van homo-Nederland gedaan, de Gaykrant of Jos Brink? Wie heeft meer aan vrouwenemancipatie gedaan, het blad Opzij of de Libelle-strip ‘Jan,Jans en de kinderen’? Tenslotte concludeer je: ieder op de eigen manier. De strip Jan Jans wordt al veertig jaar door miljoenen vrouwen gelezen. Toegankelijk, geestig, kort. De lezeressen maakten op een toegankelijke manier mee dat redderende huisvrouw Jans carrièrevrouw werd. Miljoenen vrouwen (en mannen) lazen in 12 plaatjes dat dochter Catootje een ‘gekleurd’ klasgenootje had. En nicht Hanna bleek opeens in verwachting, bewust, maar zonder zoiets als een man. De strip ‘Jan Jans en de kinderen’ bereikt een groot publiek volgens de principes van het massablad: voor 90 procent herkenning (mopperende echtgenoot) waardoor de laatste 10 procent er als koek in gaat. Glijmiddel strip. Na langdurig verzet – het moest allemaal niet gekker worden – ging Jan, in de strip de heer des huizes, een dag minder werken en zowaar… het beviel! Honderduizenden Nederlandse mannen leefden mee. Binnenkort krijgt Jan Kruis, de tekenaar van ‘Jan Jans en de kinderen’ de Marten Toonder Oeuvreprijs, in dit geval de mooiste emancipatieprijs die we in ons land hebben. De strip begon in 1970. Hee, 40 jaar? Wanneer is het jubileum?

Paay
In juli zei Adam Curry tegen Patricia Paay: ik wil scheiden, ik ga verder met Mickey Hoogendijk. Goed getimed: net op tijd voor de Kerstnummers. Hartje zomer, maar bij elk mannenblad gingen de kerstklokken rinkelen.
Gevolg: in december een handvol tijdschriftenrecords. Maandblad FHM brengt op de cover het jongste model ooit, bijna naakt. Christina Curry, dochter van Patricia Paay en Adam Curry. Dus staat er boven: Hot Curry. Dus wordt geschreven: Adams kostuum.  Dus schrijft FHM, verwijzing naar Playboy: wat een geweldige oud&nieuw-maand in de mannenbladen! Want Playboy brengt op de cover de oudste Bekende Nederlandse ooit. Patricia Paay, 60 en naakt. En prachtig. Terwijl ik ook wel weet dat de borsten van Patries niet 60 jaar zijn (maar 20), dat haar oogleden niet 60 jaar zijn (maar 14) en dat een gedeelte van haar kin nog maar 23 jaar is. Ik bekeek samen met een vrouw de schitterende Playboy-foto’s. Zij zei na één minuut wat alleen een vrouw kan zeggen: ‘Kijk naar haar handen, stuk testo. Dááraan zie je dat ze 60 is!’
Hoe dan ook: recordverkoop Playboy. Recordverkoop FHM. Record voor Christina Curry (foto uit de FHM-shooting op haar twitter: 128.000 views op één dag).
Ook het blad Story leeft van timing. Groot op de cover: La Paay’s Beauty Operaties! Met de foto’s vóór en na: kin, lip, bil, voorhoofd, dij, andere bil, mond, andere dij, ooglid, tanden, borsten (2x, één keer verkleining). Volgens Patries zijn de Playboy-foto’s niet bewerkt, volgens de fotograaf zijn alleen haar nagels nep. Klopt allebei. Nog meer records? Viva heeft de borsten van Arie Boomsma op de Kerstcover. En voor hoeveel doet Mickey Hoogendijk het? Ook in 2010 moet er verkocht worden.