Eenmalig, Avatar, Logo

Eenmalig
Sinds drie dagen is er een nieuwe Successiewet. Brochure gelezen? Ik ook niet. Notarixeble website bezocht? Ik ook niet. Het tijdschrift Voor Nu En Latergezien? Ik ook. Sinds 1 januari is een nieuwe ingewikkelde wet van kracht, waar we allemaal, nu of later, mee te maken krijgen. Er is veel over voor te lichten, dus de verenigde notarissen dachten: tijdschrifttechnieken! Toegankelijk maken! Erven, schenken, nalaten, plotseling overlijden, scheiden, merkwaardige familieverhoudingen, ónterven, geheime kluisjes. Probeer daar maar eens iets saais van te maken. Dat is dan ook niet gelukt.  Het eenmalige tijdschrift  Voor Nu En Later is informatief én onderhoudend, geslaagd in elkaar gezet om leken op een toegankelijke manier te laten kennismaken met een nieuwe wet. Recept: hanteer beproefde tijdschrifttechnieken als column, interview, groot beeld, tips, bekende Nederlanders, serie, reportages. En gebruik de herkenbare erfenisemoties dan als schoenlepel. Zomaar tien voorbeelden uit Voor Nu En Later.
1) Een plezierige drie-generaties-foto die zo in Libelle kan, bij het verhaal over belastingvrij schenken.
2) Twaalf heldere vragen aan een deskundige met de kop: Tarieven lager, vrijstelling hoger.
3) Zó richt je een ‘cultuurfonds op naam’ op (inderdaad, zoals Prins Bernhard deed) met belastingvoordeel.
4) Zes Bekende Nederlanders: van Ans Markus tot Antoine Bodar. Glossy gefotografeerd, ook de cover komt uit deze serie: actrice Marian Mudder (bekend van nalatenschap Baantjer).
5) Zo voorkom je de veldslag om de erfenis.
6) Column over slim schenken.
7) Een mooie bindende serie door het hele blad heen: op zes losse pagina’s praten zes mensen over een dierbaar bezit. Veel, véél tips.
9) Het gebruik van getallen.
10) Desastreus verlopen boedelverdeling en, hoe voorkom je dat?
Bovendien is alles positief of lekkermakend bekopt, zijn alle advertenties links geplaatst en barst het blad van de nuttige adressen. Een goed gemaakt emotietijdschrift om een saaie wet uit te leggen.
Ook de nieuwe AOW-leeftijd vrxe1xe1gt om een magazine. Het verkiezingsprogramma van Groen Links schreeuwt om de FEMKE. En het is maar een idee: Inburgeren, okee, maar dan met het maandblad Dit Is Holland.

Logo
Alles is goed aan Voor Nu En Later, behalve het vreselijke logo. Je zou haast zeggen: terminaal. Vijf verschillende lettertypes in een naam! Vijf verschillende lettercorpsen! Gauw omslaan en gaan lezen.

Avatar
Hetzelfde tijdschrift, verschillende covers. In Nederland bouwt het blad esta aan een Kersttraditie, in het buitenland vooral New York Magazine (diverse decennium-covers, vaak en groot).  De lang verwachte film Avatar kwam uit, dus wat deed LIFEmagazine? Hetzelfde decembernummer, vier verschillende covers, op elke cover een hoofdrolspeler. Dames- en herenbladen, het kan nog! De premiere van Kluuns ‘Komt een vrouw…’ is geweest en heeft u laten lopen, maar de miljoenste bezoeker komt er aan.