Fantoom, Bom, Metafoor, Vos

Fantoom 
Nog wel eens fantoompijn, sinds Avenue er niet meer is? Niet overdrijven. Hxe9xe9l af en toe, als ik een schitterende te krap afgesneden tijdschriftfoto zie. Fantoompijn heb ik van Gandalf, van Hitweek, van Theo Koomen en Gerard Reve en van de vintage Hollands Diep. Zeker van de voetballende Cruijff, het blad JOHAN en het tv-programma Dit was het nieuws (open wond). Veel bladen zijn verdwenen en verdwijnen, gelukkig kende ik de meeste niet, dat scheelt pijn en rouw. Maar ik kende wel het blad WRAF, lifestyle magazine voor baasjes. Over honden dus. Iemand zei: de blaffende LINDA. Prachtig vormgegeven, mooie fotografie. De honden in WRAF bijten niet, schijten niet, stinken niet. Zeg maar: stónken niet. WRAF zal in 2010 niet meer verschijnen. Au! Analyse: baasjes genoeg, adverteerders te zware kluif.

Bom
Covertekst als zelfgemaakte bom, New York Times Magazine van verleden week afficheerde op deze manier Obama’s War On Terror verhaal.  Een prachtig gevisualiseerde, explosieve cover. Wie wil dat niet.

Metafoor
Het blad Onze Taal kiest het Woord van het Jaar, glossy Cosmo kiest de Mooiste Benen van het Jaar. Ook de jaarlijkse contest heeft het DNA van de formule.
Schaken leent zich voor beeldspraak dus kiest het blad MATTEN, broertje van Hard Gras en De Muur, de Schaakmetafoor van het Jaar. Een greep uit de nominaties. ‘Simultaanschaker Bos heeft secondanten nodig’ (Flip de Kam in NRC). ‘Ontslagakkoord is lastig schaakspel voor Donner’ (De Volkskrant). Minister Donner en de schaker Donner, laat dat maar eens liggen. Jan Hommen, nu ceo ING, zei: ‘Het is intensief meeschaken, maar je moet van de stukken afblijven, want die verzet de directie.’ Verleden week las ik een recensie van de nieuwe biografie van Jacoba van Beieren (Uitgeverij Balans). Er stond boven: ‘De bekende dame was vooral een pion.’
De eerste nominatie 2010 is bekend.

Vos
Couturier Edgar Vos is dood. Ook Matthijs van Nieuwkerk kon het niet laten liggen: mooie kleren gemaakt die Edgar, wereldberoemd ja ja. Maar ook: dertien jaar lang een relatie gehad met een speler van het Nederlands Elftal. Van Hanegem? Rensenbrink? Mee in het graf. Ik was ooit hoofdredacteur van Panorama en kreeg iemand aan mijn bureau met de aankondiging: ik heb xe9cht nieuws. Hij vertelde mij dat hij jarenlang een relatie had gehad met een bekende profvoetballer. Het was uitgeraakt. De man (niet Edgar Vos) liet mij foto’s zien die expliciet waren. Ik belde de voetballer maar die wilde van niets weten. Dus nooit geplaatst. Hitsige publieksbladen die xe1lles doen om een keertje drie keer zoveel te verkopen?
Niet dus.