Beckham, Goedele, Zo!

ZO!
Er zijn culinaire magazines omdat iedereen eet. Er zijn modebladen omdat iedereen kleren aan heeft. Merkwaardig dat er pas nu, naast de jaarlijkse Pink Ribbon-glossy specifiek over borstkanker, een tijdschrift over kanker is verschenen. Het blad “ZO!, voor wie geraakt is door kanker” werd afgelopen week, op Wereld Kanker Dag gelanceerd en is van plan een kwartaalblad te worden. Dat zou zo maar kunnen lukken. Het blad is gemaakt door ervaringsdeskundigen, ook op het gebied van bladenmaken: moderne shoppingfotografie, helder gegroepeerde informatie, beeld-tekst ritme, vrouwen die hun lichaam laten zien, betrokken columns. En, misschien wel het geheim van het blad: geen Bekende Nederlanders, hoe tragisch het ook allemaal is voor Sylvie van der Vaart, hoe geweldig Maarten van der Weijden ook goud veroverde. ZO! staat boordevol onbekende mensen, en door al die gewone buurvrouwen en buurmannen komt de problematiek op een herkenbare manier je straat en je huis binnen. Bovendien is ZO! mooi vormgegeven, met op tijd ruimte voor een gedicht en veel ruimte voor een lang, onderhoudend hei-interview. Karin Kuiper, de weduwe van schrijver Karel Glastra van Loon: x91Er viel spontaan een fles op het hoofd van mijn nieuwe vriend: een teken van Karelx92. Het cliché “Ze leefden nog lang en gelukkig” wordt met relativering boven een verhaal gezet. Flory Hartog kreeg een zwaar radioactieve slok jodium. Ze e-mailt: “Geef ik al licht in het donker?” Tumorhumor, zoals de maaksters zelf zeggen.

Beckham
Het Engelse blad “10″ (Ten Magazine: jong en hip, 10 beste disco’s, 10 beste jeans, 10 beste kappers) brengt een mannen- en een vrouweneditie. Op de cover van de manneneditie: David Beckham, op de cover van de vrouweneditie Victoria Beckham. Zo’n stel hebben we hier niet, dus maar wat varianten. HP/De Tijd vergelijkt een maand lang het NOS-journaal met RTL-nieuws. Cover Rick Nieman, cover Sascha de Boer. Elsevier vergelijkt de VVD met D’66. Cover Joris Voorhoeve, cover Joris Voorhoeve.

Goedele
Over vakmanschap gesproken. Het blad Goedele, van Goedele Liekens, is in Belgixeb een groot succes. Als je het omrekent, Vlaanderen is niet zo groot, is de oplage hoger dan die van LINDA hier. Het blad is zo Vlaams als de frieten. Een gewoon sexonderwerp, dat doen we niet, er liggen er altijd wel drie in bed. Goedele zette ooit groot op de cover: “Eindelijk een echt kutblad!” (En je zag er twaalf). Ook: “Ze willen uw zaad”. In één nummer: de echtscheidingstaart, foute vrouwen (heldellen), hermafrodieten (half man, half vrouw), castratenfestival, polyamorie (legaal vreemdgaan), bambiseks. En dan zijn we nog maar op de helft van Goedele nr.6. Het blad wordt in Nederland uit de markt gehaald. Wat in Vlaanderen heel goed werkt, doet hier niets. Zoals ook het blad HUMO boven Breda in calvinisme vastloopt, het leuke opinie-omroepblad haalt de grote rivieren niet eens. Maar wat is nou het echte bladenmakersvakmanschap? Dat Goedele geen concessies heeft gedaan. Het is een puur Belgisch blad gebleven. Dus, om geheel in de Goedele-terminologie te blijven: “Dikke lul voor die kaaskoppen!” Dan maar niet in Nederland.
Wegens consistent vakmanschap uit de markt gehaald.