Strip en Pokeren

Strip 
Een tijdschrift barst van de columns, en soms is de leukste column de strip. Maar eerst even een beroepsgroep beledigen: de meeste striptekenaars kunnen niet echt tekenen. Striptekenaars kunnen iets anders wél heel goed: ze kunnen goed striptekenen. Kon het fenomeen Opland tékenen? Zeg maar gerust nee. Kan Hein de Kort, die ik bijna altijd leuk vind, txe9kenen? Zo ja, dan verbergt hij dat op een originele manier. Voor de meeste striptekenaars geldt: ze kunnen geweldig tekenen maar gebruiken hun talent voor iets anders. (Inderdaad, zoals Picasso dat ook deed). Goede striptekenaars zetten een herkenbare strip neer, een “karakter”. En dat karakter moet dan vervolgens qua tekenstijl en qua inhoud bij het tijdschrift passen, zoals alles in een goed gemaakt tijdschrift uit hetzelfde DNA gekneed is. Een goede tijdschriftenstrip versterkt de tijdschriftenformule. Snoopie? Past niet in een tijdschrift. Garfield? Nog niet met geld toe.
De strip “Dirk en Desiree” kan alleen in Revu, heeft 100% Revu-DNA. ( Desiree in bed met de buurman. Echtgenoot Dirk komt binnen en zegt: “Okee, dan begin je morgen maar met je goede voornemens!”) Revu! Het karakter Jan, Jans en de Kinderen was jarenlang de Libelle-formule zelf. In concurrentMargriet staat al tien jaar de deze week jubilerende strip “Zusje”. Ik was betrokken bij de introductie en we maakten heldere formuleafspraken: dat kan wel in Zusje en dat niet, want dat is wel formule-Margriet en dat niet. Aan de hand van strip Zusje en strip Jan Jans heb ik jarenlang de verschillen tussenMargriet en Libelle uitgelegd.
Ik was betrokken bij de start van de strip Willems Wereld (Panorama), 100% Pano-DNA. Ook hier spraken we af wat voor type die dikke Willem zou moeten zijn: voordurend in gesprek met mooie hoeren, maar het blijft bij praten – zoals bij de gemiddelde Panorama-burgerman. Daar moet je heel goed voor kunnen striptekenen. En… heel goed voor kunnen schrijven. De meeste striptekenaars kunnen heel goed schrijven, dat weet ik ook uit privxe9correspondentie. Er is vaak maar xe9xe9n balloon, en daarin moet het gezegd worden. De strip is soms de best geschreven column van je blad.
Niet slecht voor iemand die niet kan tekenen.

Pokeren
Soms weet je van gekkigheid niet meer wat je moet doen, dus doe je maar gek. Weet je wat, we zetten de cover een keertje op zijn kop!  Groot op de cover van Newsweek: “Antidepressants don’t work”, gevisualiseerd met een huilende pil. Draai de cover om en je leest: “Antidepressants do work”, dezelfde pil nu lachend. Het pilletje werkt voor sommige patixebnten wel, voor anderen niet, in de kiosk werkt het in ieder geval wel. Is Newsweek uniek? Nee, Intermediair deed het en het blad PokerVisie doet het.  PokerVisiebluft door alleen wat teksten op de kop te zetten, de hartenvrouw bestaat altijd al uit twee Siamese bovenstukken. Een op zijn kop gezette tekst intrigeert, of het nou een functie heeft of niet. In dit geval geen functie, maar een kaarttruc. Een pokerblad waardig.