Holland, Tiger, Petit

Holland
Trend: Holland. Drie voorbeelden. 1.) Op 23 april verschijnt de glossy WILLEM. Willem van Hanegem? Willem-Alexander? Ome Willem? Allemaal komen ze aan bod, zelfs Willem Wever. Het Nationaal Archief gaat meer aandacht besteden aan Holland en doet dat via een blad met de oer Hollandse naam Willem (de glossy JAN bestond al). Bovendien heeft de naam Willem al eeuwenlang een basisplaats in Oranje: Willem van Oranje, Koning Willem I, II, III, Willem Duys. 2.) Drie dagen later, op 26 april, verschijnt het tijdschrift Best Bites, waarin 306 Bekende Nederlanders op originele manier hun mening over Holland geven. Van Cohen en Balkenende tot Sven en Linda en Leo Vroman, van Witteman, Paul tot Witteman, Sylvia. 3.) Het tv-programma “Ik hou van Holland” speelt elke zaterdagavond de concurrentie plat.
Is dat allemaal toeval? Niets is toeval, zei de nuchtere Hollander. Ongrijpbaar www? Wereldwijde recessie? Nog meer Europese wetgeving? Lekker, die tulpenknusheid.

Tiger
Het is bekend: de kunst van het weglaten! Tiger Woods heeft zijn gezicht verloren, zo formuleert New York Times Magazinehet. En zo laten ze het op de cover zien.

Petit
Bestaat niet: de prijs voor de mooiste filmzoen van het jaar. Bestaat ook niet: de prijs voor de mooiste assist van het jaar. Er bestaat zoveel niet. De mooiste tweede zin van het jaar! De beste wissel! Wat wel bestaat, voor tijdschriften: de prijs voor het mooiste fotobijschrift van het jaar, de prijs voor de mooiste heading van het jaar. Het klein maar fijne werk. Ik jureerde mee voor deze Prix Petits.
Een natuurblad had een foto van twee bronstige egels op elkaar, kop: “Prikactie”. Wat voor man willen de meeste Viva-vrouwen: “Huisje, boompje, beest in bed”. Een prachtige foto van Neelie Kroes met alle topambtenaren die haar na staan. Kop: “Kroes Control”. Je zult maar vrouwenblad zijn en elk jaar dezelfde culinaire producties moeten bekoppen. Prachtige foto van een schaal asperges, kop: “Met de koningin aan tafel”. De comeback van het duffe glaasje advocaat: “Advocaatje, leef je nog?” Hoera, er zijn weer mosselen. Kop: “We zijn weer open!” Heel close een schotel heerlijke vis:”Vis à Vis”. Het natuurblad liet de mooiste spinnen zien; kop: “Webmasters”. Klein tussen haakjes bij een reportage over anale sex: x91Draai je even om, leest best prettigx92. De acht mooiste shorts van deze zomer, kop: “Shortslist”. Het culinaire blad selecteerde de beste vleesmessen: “Steakwapens”. Hoe moet het straks met je pensioen, ook zo ongerust? Kop: “Het Zwitserlevengewoel”. Het woonblad bracht de meest uiteenlopende lampen: “Van alles Watt”. Ook elk voorjaar last van schrale lippen? Hoera, er zijn nieuwe middeltjes; kop: “Schrale troost”. Het borduurblad bracht nieuwe Griekse motieven, kop: “Griekse zonnesteek”. Een vrouw hield een dagboek bij van al haar blind dates. Kop: “Wat ik date”.