Maxima is altijd goed, André van Duin nooit

Vier citaten. 1) ‘Ik zeg altijd: hou je ruzies proper en de seks vuil’. 2) ‘Poepseks is een feest’ 3) ‘Olifantenkop, wormen en kakkerlakken, ik heb het allemaal ooit gegeten’.4) ‘Een vagina en een grote bek, het is een dodelijke combinatie’.
Uit welk blad? Drie keer raden, éen keer is genoeg: GOEDELE. Op de cover: Goedele Liekens fris in bad met de tekst: ‘Opgepast, vuil boekske’  Van smetvrees tot schurft tot ene Wim die zich gratis op zijn kop laat kakken. Het Belgische blad Goedele is in Vlaanderen een groot succes, maar alleen dáar, zoals zusje Hollandse LINDA alleen in Holland glorieert. In België verkoopt LINDA nauwelijks. Een Waalse GOEDELE wordt niet overwogen, Goedele Liekens is in Franstalig Belgie volslagen onbekend. (Goedele: ’Als ik even rust wil, reis ik twintig kilometer naar het zuiden’) Net als LINDA kiest GOEDELE voor opvallende thema s, zeker voor vrouwenbladen. Binnen dat thema worden de grenzen gezocht, hup een stap er overheen en dan mooi verpakken. Vervolgens wordt de mooie verpakking teasend taalkundig begeleid. De bijlage met pure pornoverhalen kán natuurlijk niet plat zijn, want: door gerenommeerde schrijvers (Brusselmans, Hemmerechts) geschreven, Boven de beautyrubriek staat ‘Laat je gerust iets aansmeren’ En bij de reportage over transseksuelen lees je: ‘Een goed behaard geheim’.
Schoon boekske.

Linda
Niks mis met grensverleggende LINDA. Tot je in de Schotse Hooglanden kleine meisjes met geruite rokjes wilt gaan fotograferen. Het fototeam vroeg in het Schotse dorp een paar meisjes mee te gaan naar een mooie plek verderop in de heuvels. De ouders waren vereerd.Er werd de hele dag gefotografeerd en de dametjes werden keurig op de afgesproken tijd weer thuisgebracht. ‘s Avonds werd de fotograaf in zijn hotel door de plaatselijke politie gebeld. Of hij even op het bureau wilde komen, een paar ouders waren toch ongerust geworden. De fotograaf raakte geirriteerd, moe, hele dag gewerkt, en zei dat hij dan meteen wel kwam. In haast griste hij een willekeurige oude LINDA uit zijn tas, om te tonen. Hij zou die Schotse Bromsnor wel even laten zien dat hij niet voor een obscuur blaadje fotografeerde, Hij legde LINDA uit, vertelde over Linda de Mol en als afdoende bewijs overhandigde hij zijn meegenomen glossy. Uitgerekend de LINDA met 12 pagina’s erekties.
(Het liep goed af)

Ogen
Er is ondertussen veel bekend over covers van tijdschriften.Met vallen en opstaan zijn universele coverwetten ontwikkeld: xc3xa9en intrigerende tekst groot, Maxima altijd goed, Andre van Duin nooit goed, lichte kleuren, dwingend beeld. En vooral: oogcontact, het covermodel moet je aankijken, ‘Kijk mij aan en koop me’. Hoera,dachten ze bij het blad Tableau, we hebben Charley Toorop in de formule! Grote dwingende ogen, op elk schilderij. Op deze cover haar zelfportret uit 1928. In Parijs hangen op dit moment ruim tachtig Toorops. Een ogenbom. Niet teveel aan een kiosk denken, daar in die museumzaal.