Kadhafi

Kadhafi
Bereidingswijze: maak een cover, print deze uit, twee minuten verfrommelen, strijk hem enigszins glad, zet het logo er opnieuw boven en plaats duidelijk de grote covertekst: ‘Gouden ideexebn uit de prullenbak’  Of: ‘Als altijd alles mislukt’ Of: ‘Ook faalangst?’ Een functioneel verfrommelde cover laten zien, voor een opvallend visueel effect. Alles wat er wxe9l met papier kan en niet met internet moet je minstens een keer proberen. De kracht van papier is dat het papier is. Verfrommel de inhoudspagina, strijk glad, fotografeer deze en plaats de tekst: dit waren de eerste ideexebn, s.v.p. omslaan. Op de gladde nieuwe inhoudspagina, een pagina verder, staan de herziene ideexebn. Verfrommel de pagina met de rubriek ‘volgende week’, druk de prop af en zeg: ‘Bij het ter perse gaan van het volgende nummer konden we nog niet beslissen.’ Eindelijk de Grote Liefde? Lay-out onder de grote tekst acht verfrommelde mannengezichten. Er kan zoveel. Maak de coverprop of: snij je cover doormidden, plak je cover vol geeltjes, maak ezelsoren, lay-out doodgeslagen bromvliegen zó mee alsof ze ter plekke in de kiosk, kláp, slachtoffer zijn geworden.
Daag het papier uit, schoffeer het, martel het! Gewoon bedrukken kan altijd nog. Voor Z, tweewekelijks Amsterdams Straatmagazine, maakte kunstenaar Pieter Bas collages van oude Z’s. Hij verknipte ze en maakte er geweldige portretten van, ook voor de Z-cover van deze week (Trouwens, Pieter is kapper!). De stichting ‘Reporters Without Borders’ bestaat 25 jaar en ging functioneel verfrommelen. Schurkenstatenleiders Kadhafi, Kim Jong I en Ahmadinejad werden het in elkaar geslagen gezicht van de internationale postercampagne. Tekst: ‘Only a free press can hurt them, support our fight’.

Kwartetten
Femke Halsema in haar gemanipuleerde blote kont, Geert Wilders in ballenknijper, Job Cohen die zich uitkleedt, Jan Peter Balkenende in slobberslip-allemaal te zien in een zéer bewerkt internetfilmpje van Greenpeace. De campagnes gaan allang niet meer over de inhoud. Welke tekstschrijver maakt voor wie de beste oneliner? Wie verzint dé rondzingende typering? (Trouwens, zit mooi tv-programma in)
In debatten gebeurt veel voorspelbaars, dus kun je van tevoren de snedigheden instuderen. En spontaniteit is trainbaar. Wie lacht te zuinig en wie heeft het verkeerde kapsel? Wie doet het straks met wie, wie is wél geschikt en wie niet. Wie, wie, wie? Logisch dat het blad Intermediair inspeelt op het heersende gezelschapsspel. Kwartetten! Op de cover: Mag ik van jou de Minister-President? Kleinere tekst: wie is de ideale premier? Zes lijsttrekkers gelayout als speelkaart, zes verschillende covers in dezelfde week.

Veronica
Ook Veronica Magazine doet aan verschillende covers. De rage zet door. Acht politica werden op acht online-covers gezet. Vraag: wie wilt u op onze échte printcover zien?  Grote tekst: Stem Sexy! Kleine tekst: ‘De politiek laat zich van haar mooiste kant zien’. Met 30 procent van de stemmen won Sabine Uitslag (CDA, Tweede Kamerlid). Sabine is ook zangeres van de Twentse rockband Zipper, dus dichterbij het Veronicagevoel dan haar concurrenten Lea Bouwmeester(PvdA), Joel Voordewind (Christen Unie) en Marianne Thieme (PvdD). ‘Lief kijkende'(excuses) Sabine bezorgt Balkenende de eerste verkiezingswinst.