Podcasts

Podcasts
Hoeveel kranten lees ik per maand? Veel meer dan honderd. Hoeveel tijdschriften? Een stuk of tachtig. Hoeveel uur live-tv? Honderd. En dan al die stukjes huis-aan-huisblad en de favoriete sites. O ja, ook nog twee omroepbladen per week. In de VARAgids, met een prachtige foto van Joop Zoetemelk op de cover, lees ik het mediamenu van Vincent Everts (trendwatcher). Daar gaan we, samengevat: ‘Ik kijk nooit live-televisie, tenzij iemand op Twitter mij aanspoort. Dan log ik in en discussieer mee. Verder kijk ik heel veel Podcasts. Ik heb mij via iTunes op allerlei talkshows geabonneerd. Dat komt allemaal binnen op mijn iPad, iPod of pc. Ik heb altijd twee telefoons bij mij. De Blackberry voor mijn werk, mijn iPhone om naar media te kijken. Als ik al tv kijk, pak ik mijn laptop erbij om stiekem nog even te twitteren, mailen of browsen. CSI… top! Ik download dat via Torrentz.com en zet ze op mijn iPhone. Verder heb ik mijn tv via een Singplayer op internet aangesloten.’ Leest Vincent kranten? ‘The New York Times via Kindle.’
Snel terug naar de Middeleeuwen: Bruid, Celebs.

Bruid
Over alle emotionele bergen en dalen van je bestaan kun je een tijdschrift maken. En dat gebeurt ook. Er is een blad over kanker, er zijn bladen over je allereerste negen maanden, er is een blad over verhuizen, er wás een blad over overlijden (ToBe, stille dood). En er is het blad BRUID. De beste trouwlocaties, de beste fotografen, veel jurken, etiquette, het groenste bruidspaar. Voor de emotionele berg in je bestaan een top gemaakt blad. Vierhonderd pagina’s wittebroodsweken. Naast het blad BRUID ligt het blad EX. Het leven gaat door. Een van de drie mensen die BRUID kopen, kopen later EX. Bij EX hebben ze gedacht: het leven is even niet leuk, waarom zou je een visueel onderhoudend blad maken? EX laat (niet) zien wat typografie kan doen. Schéiden van die letters! Het leven is maar kort.

Celebs
Het goede nieuws is dat iedereen tegenwoordig vrij makkelijk een tijdschrift kan maken. Het slechte nieuws is dat iedereen tegenwoordig vrij makkelijk een tijdschrift kan maken. Als je Piet heet, maak je in een weekje de glossy PIET, wat moet je anders doen met je lege zolder? Als je Truus heet… weet je wat, je peetoom is handig met internet, je broer zit voorlopig ziek thuis, we gaan de eenmalige TRUUS maken! Zo moet het ongeveer met het nieuwe blad CELEBS (over voetbalvrouwen) gegaan zijn. Weet je wat… WK voetbal! Yolanthe, Sylvie, zij van Beckham. Drie dagen googlen, tachtig paginaatjes, dat moet lukken. Dat is gelukt. Vreugdeloos in elkaar gepleurd, door de bewezen vaklui van Esquire. Ik tel 82 dezelfde decolletés, geen enkele invalshoek, nul foto-ideeën en heel veel onbekende spelers met nóg onbekendere vrouwen (Charlotte Mears! Ha, die Lauren Pope!). Bijna geen Oranje vrouwen en oud beeld van Sylvie van der Vaart op de cover. Jammer. Terwijl ‘voetbalvrouwen’ zo’n spannend uitgangspunt is, ligt er nu een gemakzuchtig behangmuziekblad. Ene oor in, zonder één mooie pass andere oor uit.