Libelle

LIBELLE
Een Sapph-advertentie met foto van Inge de Bruijn in bikini, wijdbeens mxe9t dubbelzinnige tekst, is door het blad Holland Herald(lees:KLM, relaties in het Midden Oosten) geweigerd. Boze Sapph-directeur Rob Heilbron:’Nog even en dan ligt het Zandvoortse strand vol met blonde dames in boerka’

Valt mee Rob, sla een willekeurig tijdschrift open. Geen enkel sex-item is meer taboe, maatschappij&sexualisering weet je wel, het is wxe9l een kwestie van woordkeus en de juiste plaatjes.
Sla Libelle open: ‘An orgasm a day keeps the doctor away’. ‘Mijn liefdesleven is hopeloos. De laatste keer dat ik in een vrouw kwam, was toen ik het vrijheidsbeeld bezocht'(Woody Allen) ‘Ik geloof in seks op het eerste gezicht'(Ronald Giphart)
Verder in het Libelle-seksdossier(16 pag): hoe vaak we het doen, waarom mannen altijd op standby staan en hoofdpijn gaat over van leuke seks. Lang geleden, toen we nog in een bedstee sliepen, stond de van oorsprong katholieke Libelle onder moreel toezicht van het Bisdom Haarlem. Soms kwam een reportage gecorrigeerd terug, het archief koestert de mooiste voorbeelden. In een kort verhaal stond de passage:’De stoptrein naar Bussum maakt een verlaten indruk, het is laat.In een schaars verlicht compartiment zitten een jongen en een meisje, zijn hand rust op haar knie’. Het Bisdom voegde handgeschreven toe: ‘Even verderop, bij het raam, zit een kapelaan wat te dommelen’
En nu in het v/h Bisdomblad: klaarkomen mevrouw, dat kun je leren! En nu, in Libelle, in Margriet, in Vrouw, in Vriendin.. sex hoort in 2010 bij de massabladformule als snijbonen en help ik ga op mijn moeder lijken.

PLUS
Zelfs het blad PLUS(50-plus) hield een sex-onderzoek. De kracht van PLUS is: respect voor de oudere doelgroep, geen modieus gedoe. Lezeressen die door echtscheiding of door overlijden hun partner hadden verloren kregen dxe9 vragen. Op de radio werd het uitgebreid aangekondigd(door Koos Postema, al jaren de sexneutrale stem van PLUS), maar binnenin het blad is het knap verscholen. Geen aankondiging op de cover, wat elk ander blad zou doen. ‘PLUS-onderzoek wijst uit: ‘Meer dan 70% zegt: sex met nieuwe partner beter dan met oude’. (Komt ook uit elk Viva-onderzoek, maar maakt niet uit). Ook niets over het onderzoek in het voorwoord, niets bij de inhoudsopgave, niets in de bekopping. Het PLUS -seksonderzoek krijgt in het blad een simpele pagina, verscholen in de serie De Eerste Keer. De eerste keer op de scootmobiel. De eerste keer zonder mijn (Zeeuwse) klederdracht. En nu we het er toch over hebben, beste lezeressen, wat ook voorkomt.. de eerste keer met een nieuwe partner. Geweldig doelgroepbladenmaken. Zsa Zsa Gabor zegt in het Libelle-sexdossier: ‘Ik weet niets van sex, want ik ben altijd getrouwd geweest’ Dat is geen humor, weet PLUS.

GRANTA
Een willekeurige blik in de kiosk.Op de cover van Esta, bij twee plastic popjes die op elkaar liggen:’Komt er nog wat van?’ Het zomernummer van HPDeTijd, thema SEX: recordverkoop. Zomerse VIVA: penetratiestress, sexvakanties en een bijlage boordevol ‘stomend heet leesvoer’. Conclusie in Cosmo’s zoveelste sex-onderzoek: we liegen bij het leven. Een aktueel wetenschappelijk Nisso-onderzoek toont aan: kus komt pas nĂ  seks (bij kwart van de jongeren) Het Engelse literaire blad GRANTA verbeeldt haar sex-thema smaakvol. Een cover met een zorgvuldig gestyled beursje. Want daar gaat het om in de 2010-kiosk, van PLUS tot Playboy tot Inge de Bruijn:sex sells. Mits vakkundig op de doelgroep afgestemd.