Handicap

Handicap
De opdracht was: bespreek de invloed van het blad LINDA. op de andere vrouwenbladen. Die invloed is groot. Vormgeving, fotografie, teksttoon. Maar ook, want alleen halleluja wordt saai: het slim laten spetteren van vaak magere interviews. Aansluitend liet ik het blad Lotje&Co zien. Want wat LINDA. de laatste jaren heeft gedaan met de vrouwenbladen, gaat Lotje&Co doen met… ja, hoe noem je het genre? Clubbladen. Special-group-magazines. Lotje&Co is een nieuw tijdschrift, voor gezinnen met een zorgintensief kind. En Lotje&Co laat zien hoe je, in 2010, zo’n type blad maakt.
Stel, je hebt een kind met autisme. Dan krijg je zes keer per jaar het blad Autisme: niet om doorheen te komen, volle pagina’s, onleesbaar voorwoord, geen enkel foto-idee.
Stel, je kind heeft het Syndroom van Down. Dan krijg je vier keer per jaar het blad Down-up: geen enkele opvallende covertekst, letters letters letters en overal dezelfde foto’s.
Stel je kind zit in een rolstoel. Dan krijg je zes keer per jaar het blad SupportMagazine: onleesbare cover, harde vormgeving, typografie vorige eeuw.
Pak ook nog even mee: Luchtwijzer (Astma Fonds), Bosk Magazine (motorisch gehandicapten) en Collectief (Brandwonden Stichting).
(Ja, het was een dolgezellige avond).
Natuurlijk zijn er veel problemen als je kind in een rolstoel zit. Dan is er opeens veel te betogen en moeten wetten ogenblikkelijk veranderd worden. Gevolg: je hebt in je ‘clubblad’ al gauw te weinig pagina’s om alles uit te leggen. De natuurlijke journalistenreactie is dan: proppen! Alles móet er in, in mijn bijdrage kan niets geschrapt. Dan maar geen grote foto. Gevolg: vermoeiende letterlawine, permanente problemengeur. Heb je een gehandicapt kind, moet je je ook nog elke maand door je steun & toeverlaat-blad worstelen. Terwijl bekend is: een goed gemaakt blad brengt dezelfde inhoud zoveel beter en effectiever over. Een goed gemaakt blad heb je uit voor je het weet.
Beste bladenmakers van het blad Autisme tot aan het blad Luchtwijzer: alles is goed aan uw blad (zeker de bedoelingen) – behalve het bladenmaken.

Teun
En toen ging Veronique Wertz het blad Lotje&Co maken. Veronique is moeder van Teun (10) en Teun is meervoudig complex gehandicapt. Zoals zijn vader schrijft: ‘Het is makkelijker om uit te leggen wat Teun wél kan’. Het blad staat vol Teunen en ouders van Teunen en vriendjes van Teunen. En het blad heeft alles wat een blad goed maakt: afwisselende typografie, ruimte voor fotografie, de juiste Bekende Nederlanders, een vrolijke entree, duidelijke bekopping. Op 100 pagina’s tel ik 47 mensen die plezier hebben, terwijl geen enkele problematiek geschuwd wordt. Mooie professionele cover, grote tekst als eyecatcher. En in het blad geen modieus gedoe, natuurlijk stort je wereld in wanneer je zo’n kind krijgt. Veronique was jarenlang topvormgever en dat is ze nog, gelukkig. En ook nog hoofdredacteur.
Stel, je kind heeft het Syndroom van Down. Dan krijg je in 2012 vier keer per jaar het geweldige, afwisselende, ontroerende, ritmische, onderhoudende blad Down-up. Want de invloed van Lotje&Co bleek inderdaad groot.