Tits

Tits
Nieuwe columniste in Opzij. Nieuwe columniste in Elegance, in Viva. Nieuwe columnisten in Revu.
Belangrijk? ‘Very important, columns are the tits of your magazine’, zei Jennifer, de tophoofdredactrice die ook op het congres was. Thuisgekomen heet dat: columns geven je blad smoel, columnisten zijn de handvatten van je blad. Zet alle columnisten van een blad op een rij en je herkent de formule. De dames en heren vullen elkaar aan, daar zijn ze op uitgekozen. Het blad voor dierenliefhebbers heeft drie columnisten: A schrijft over honden, B schrijft over katten, C schrijft over cavia’s en konijnen. Ik was hoofdredacteur van een keurig vrouwenblad, we hadden drie columnisten. Een getrouwde vrouw schreef over haar huwelijk, een gescheiden vrouw schreef over haar nieuwe leven, een oma schreef over haar kleinkinderen. Maar toen ging de getrouwde vrouw scheiden. Dat was niet volgens afspraak! Het columnistenevenwicht werd verstoord.
Voor je het weet gaan teveel columnistes vreemd of zijn er teveel vermutst. Voor je het weet schrijven al je columnisten over Wilders of is er overal opeens kanker in de familie. De bladenmakerskunst is: benoem columnisten die én je blad-DNA versterken én samen voor bladevenwicht zorgen. En o ja, ze moeten ook kunnen schrijven. Columniste Hadjar Benmiloud in Viva: ‘Zo’n bontmantel weegt meer dan een ijsbeer en als het regent stink je naar natte hond’. Aangenomen.

Filemon
Nieuw in Viva: columniste Megan Schoonbrood. Ze ondergaat een transformatie van man naar vrouw en schrijft daar wekelijks over. Naast Filemon Wesselink (man, BN’er), Sarah Kroos (lesbisch, BN’er) en Floor Faber (hetero) een mooi bladevenwicht. Alhoewel Filemon door zijn sulrol naast Paul de Leeuw wel érg on-Viva is geworden. Nieuw in Opzij: advocate Inez Weski. Naast een handvol vrouwen komt daar het tegengas van Cor Vos (man, vader). In Playboy zorgt columniste Yana voor het evenwicht. Yana is een verzonnen naam, er schuilt een man achter. ‘Vaak is het probleem van een bovenmaats geslacht de minstens zo grote lul die er aan vast zit’. Playboy-DNA.

Rutger
Twittercitaat: ‘Wat is dat toch met die columns van Rutger Castricum in Revu. Ze zijn zo gruwelijk irritant dat ik ze elke week móet lezen’. Bingo! Rutger Castricum is een van de drie nieuwe Revu-columnisten. Helemaal Revu-DNA en je léést ze: over Angela-opvlieger-Groothuizen en ‘overgewaardeerde liedjespikker’ Jeroen van der Boom. Revu-columnist Leon Verdonschot lees je ook. In zijn column citeert hij de vraag die HP-journalist Tom Kellerhuis aan Rob Scholte stelde: ‘Weet u hoe lang u bent?’ Ook in Revu: columniste Carice van Houten. Te vaak kop noch staart. Wat kan die meid acteren, zou Chantal Janzen zeggen.

Gasten
Revu heeft een strakke herkenbare cover. Behalve deze week. ‘De Jeugd Van Tegenwoordig’ was afgelopen week gasthoofdredactie, zoals HP/De Tijd deze zomer de Confettigeneratie aan het woord liet. Bij HP pakte dat goed uit. In REVU bakt ‘de jeugd’ er niets van. Hazes! Borsato! Sinterklaas! Alles doorsnee, on-Revuachtig gebracht. Hoofdredacteur Jennifer zou zeggen: gelukkig hebben we de tits nog. De columns. Mark Koster bijvoorbeeld, over ‘waterdrager Birgit Schuurman, het zusje van het voormalige lekkerste wijf van Nederland’.