Juliana

2011: Juliana
Als je zelf niet beroemd bent, dan maar een stukje beroemdheid van anderen.
Wat bezit ik zoal? De gesigneerd inktlap van Gerard Reve. Twee kwasten van de schilder Jan Sluijters. Een vieze Ajax-cornervlag, nog uit stadion De Meer. Ik heb geboden op een schaakbord van Aljechin, tevergeefs. Nagellak van Marilyn Monroe, forget it. De fiets waar Rutger Hauer in Turks Fruit op reed, is die te koop? In maart 1969 hielden John Lennon en Yoko Ono hun Bed-in for peace in Hilton Amsterdam, kamer 902. Bij mijn weten is niet één stukje laken van toen bewaard gebleven! De stomerij als kapitaalvernietiger. Twee maanden geleden: Lady Gaga op de cover van Vogue, gehuld in echte lappen vlees. Meat-dress. Geweldig. Ik mag toch hopen dat de carbonades na de fotosessie meteen de diepvries zijn ingegaan. Maar er zijn grenzen: ik bied niet op stukjes penis van Napoleon, herhaaldelijk bij Christies te koop.

Op 14 maart 2011 bied ik wél. Bij Sotheby’s, namens een tijdschrift. De zolder van Koningin Juliana is door Beatrix&zusjes opgeruimd en eenmaal afgestoft, bleken de afdankers een openbare veiling waard. Vazen, stoelen, schilderijen. Theekopjes. Asbakken, lampen, 33 champagneglazen. Meer dan tienduizend objecten. Geschatte opbrengst: anderhalf miljoen. Reken je gerust maar rijk, zoiets gaat naar vijf miljoen. Dat worden half maart vier dolle dwaze koninginnedagen. Want mijn blad/opdrachtgever zal niet de enige zijn met kennis van de doelgroep. Betaalbaar stukje beroemdheid van anderen! Libelle, Margriet, Vrouw, Vriendin, Plus. Van Party tot Privé. Nouveau, Zin, Elegance. Het blad Vorsten is voor zoiets uitgevonden. Overvol straks, op de eerste rij. En na de veiling: het theeservies van Juliana en Bernhard als hoofdprijs van een Margriet-lezeressenwedstrijd! (met bewijs: foto van theedrinkende koningin). In oktober: doe mee met onze Grote Elegance Royalty Quiz, win zes oud-porseleinen eidopjes van Koning Willem III, of de zilveren brievenopener van Prins Bernhard. Voor veel tijdschriftlezers hebberig makende hoofdprijzen. En weer eens wat anders dan een jacuzzi, een juwelenbon, een Spa-weekend. Iets anders dan een ‘unieke meet & greet’ met Borsato, of met een gigolo (Linda).

2011: iPad
Wie wordt in Amerika, volgens Time, the Person of the Year? Lady Gaga? Julian Assange? Of zoiets als iPad? Zou ook kunnen, in 1982 was het ‘the computer’. Want leg maar eens uit, eind 2011, waarom je als tijdschrift nog geen app hebt. Het beste antwoord is dan nog: wij zijn niet suïcidaal.
Ik dacht dat ik te dom of te slechtziend was geworden voor The New Yorker, maar hun app bracht me weer helemaal bij de les. De app van Wired, van Oor, van Goedele! Binnenkort Vrij Nederland en Psychologie Magazine, en sinds verleden week de Viva-app. Helaas, zedenmeester Steve Jobs – topman van Apple – rules. Elders scheurde hij op voorhand een handvol tekeningen uit de Zeurkalender van Peter van Straaten. Steve zegt: “Geen naakt, geen naaktmodellen, geen seks”. Bild plakt in de appstore sterretjes op de tepels. Mis je wat? Op den duur natuurlijk wel. Nu heb je nog even een andere kick.
Voor het eerst in twintig jaar een leuke Viva zonder AnyBody gezien.