Pamela

Pamela
Beste tijdschriftcovermodel (m/v) van 2011? Lady Gaga en Geert Wilders; om dezelfde redenen. Maar eerst een quizvraag. In welk jaar komt de volgende zin: ‘Pamela Anderson op de cover van de Amerikaanse Playboy, Tatjana op de cover van BeauMonde, Kate Moss op de cover van In Style’.
Een citaat uit 1992 of uit 2011?
Béide jaartallen zijn goed. Sommige covermodellen hebben levenslang, botox en photoshop werken elke jaarring vakkundig weg. En of ze nou van siliconen zijn of niet, dat dondert niet, het gaat om de gevoelsleeftijd. Pamela Anderson (43) deze maand voor de dértiende keer op de cover van Playboy. Tatjana Simic (47) stond tien keer op de cover van de Hollandse Playboy en beleeft nu op de voorpagina van BeauMonde haar definitieve cover-comeback. De elfde keer Playboy maken we ook nog wel mee. Kate Moss (37) is nu al 23 jaar covermodel. Ze breekt alle records, alleen al meer dan 25 keer op de cover van de Engelse Vogue. Nu weer in Duitsland januari-covergirl van InStyle. En dan ook maar Patricia Paay (60). Verleden jaar Kerst voor de vierde keer in Playboy, voor de vierde keer succesvol. Maar Patries (alweer bijna 61) zal nog veel meer records gaan breken. Samen met dochter Curry in Playboy. Samen met Mickey Hoogendijk in Playboy! Publicity, you know. En kijk alvast uit naar eind oktober 2014: gelekte foto s van de eerste 65-jarige in Playboy.

Gaga
Wie zet je op de cover? Dat steekt nauw. Bij het blad Linda: Linda. Bij Donald Duck: Donald. Elke Duck-cover met Mickey Mouse verkoopt minder. Een goed covermodel is hét DNA-visitekaartje van het blad. Cosmo, Glamour, Red en noem ze maar op: Sylvie van der Vaart, Yolanthe, Doutzen Kroes. En waarom noemen we Madonna niet meer? Omdat Lady Gaga is opgestaan. De pop-provocateur is hét internationale covermodel van 2010/2011. Van het blad Parlour tot V-magazine tot Elle. Van Hollands Diep tot Vanity Fair. En de foto’s zijn altijd bijzonder: hand voor haar borsten, maar geen gewone hand (Qmagazine). In biefstuk gehuld (Vogue Japan). Als Jo Calderone, als man dus, op de cover van Vogue Hommes Japan. Elk grensverleggend blad wil in 2011 een stukje Gaga. Bovendien komt er een plaat van haar uit. In Nieuwe Revu zegt ze: ‘Ik wil een Lady Gaga expositie in het Louvre’. Ze heeft gelijk; vaak moet je het zélf bedenken.

Wilders
In Nederland: Wilders. Voor opiniebladen ook in 2011 hét covermodel. Als je het even niet meer weet als cartoonist, trek je de Wilders-la open. Als je een saaie cover dreigt te maken, roept iemand: ik heb nog wel een Geert-ideetje. Want de Limburger is als Gaga: uitgesproken opvattingen en een uitgesproken uiterlijk. Vrij Nederland deed de Wilders-cover al een keertje of zes. We hadden al: Rutte en Verhagen met Wilderskapsel. We hadden al: Koningin op bordes met twaalf gekloonde Geerten als ministers. We hadden al: ‘Wilders in de war’, met op de cover zijn kapsel in de war. Wat zeker zal komen: Beatrix met Wilders-kapsel. Of, als hij straks water bij de wijn moet doen: kapsel met een paar rasta’s. En, goed te plannen, straks de PVV-jongerendag. Arena vol kleine blonde pruikjes. Want iemand zei: voor volgende week heb ik nog wel een Wilders-ideetje.