Blaadje

Blaadje
Afgelopen vrijdag een tijdschrift gestolen: de glossy Jackie, the Dutch Fashion Magazine. Altijd links laten liggen – fashion weet je wel – maar in een half uurtje aan een luxe leestafel zag ik téveel leuke rubrieken, las ik téveel leuke zinnetjes. Hoofdredacteur Eva Hoeke die het over haar 'modeblaadje' heeft. Modeblaadje! Kom daar eens om bij al die andere catwalkmagazines. De verzamelde sieradenfabrikanten vat ze samen als 'de flonkerindustrie' en ze geeft toe dat 'we Ware Eksters zijn, met altijd plek voor nóg een ring met diamantje of een Tiffany-key necklace'.

Ook voor modetijdschriften geldt: het gaat er niet om wat je zegt, maar hoe je het zegt. De héle Jackie knipoogt. Medewerkers komen voorin het blad niet weg met een borstklopperig cv-tje, ze beantwoorden elke keer een redelijk intieme vraag. Zoals: 'Je mag, vaste relatie of niet, met één ander persoon het bed delen. Wie is dan je wild card?' Journaliste Karin Kuipers, 25 jaar getrouwd: 'Jude Law, die wil ik wel ervaren.’

Bitches
Hoe noem je zo’n rubriek voorin je blad? Catwalktalk? Haves? At First? In Jackie heet die pagina simpelweg BlaBla. Top, vooral omdat er niet geblablaat wordt. Verderop, boven de column van Roxane van Iperen: Tem de Trut, over bitches die ze als kind al 'van het klimrek wilde lazeren'. Achterin: columniste Nikkie Plessen, zeven maanden zwanger, over haar beste seks ooit, en: 'Bouwvakkers, willen jullie toch ook nog een keertje naar me fluiten?' Halverwege JACKIE de rubriek 'Who’s that girl?'. Elke keer wordt het cv van een internationaal covermodel doorgenomen: svp veel rommelige relaties, venijnige vetes en Betty Page look-alikes.

Vilein
Jackie was een verwend PC Hooft-blaadje: te duur, te pretentieus en nul emotie. Het laatste jaar is het jong-vilein geworden: stukjes LINDA maar dan niet van en voor 40plus-meisjes, en overall een snelle VIVA-toon. En zoals altijd, bij elk goed blad: leuke rubrieken. Alleen al 'Jackie Date'. Drie journalistes hebben een date met een Bekende en stuk voor stuk spelen ze hun rol. De één flirt, de ander zeurt, de derde is serieus. En… het werkt. Waylon werd ter plekke verliefd en Johnny de Mol bekende hoerenbezoek. Ook in Jackie: de Bachelor List Top-50. De rijkeluiszoontjes van vroeger zijn eruitgekieperd, er is nu ook plek voor voetballer Daley Blind. Plus de uitleg waarom de heer Pauw er niet bij staat. Hoe dan ook 'een blijvend buitenkansje voor de ezels onder ons'.

Yummy
'Het eerste wat ik voor mijn baby kocht, was een jurkje van Dior'.
We zijn in The Yummy Mummy Issue van JACKIE, een special over die negen maanden en de maanden daarna. En over dat uurtje pal ervoor. Het blad JAN had JANtje, Viva heeft VIVAmama, en je hebt de glossies MAMA en KekMAMA. Dus dacht de redactie: daar is ook voor ons een markt. Die aanslag op ons mooie jonge lijf, die achtbaan van nieuwe emoties. En we noemen de special natuurlijk niet JACKIEMama of zoiets. Geheel in stijl: Yummy, een mummy-issue! Ik schat in: ongeveer driehonderd boze mails en opzeggingen. Je zult maar geen kinderen hebben, en ze ook per se niet willen. Dan laat je JACKIE liggen op de leestafel.