Yes


Yes
Afgelopen weekend: roze wolkbreuk.
Maar eerst even het blad Oog, nóg in de winkel. Er zal geen nieuw nummer meer komen. Nu al fantoompijn. Ook dat zal overgaan. Al die bladen die zijn verdwenen, meestal had je meer pijn toen ze er nog lagen. Na een jaartje blijkt: je mist vooral de dubbeldikke Jubileumnummers, en de Kerstnummers.
En deze week mist een hele generatie het verdwenen jongevrouwenblad Yes.
Ik was er ooit hoofdredacteur en al een jaar van te voren planden we: 14 februari. Valentijnsdag! Het best verkochte nummer van het jaar, hoe slecht je het ook deed. (Bijlage 'Zo versierde ik hem': top. Bijlage 'Zo versierde hij mij': top. Hartjesstickers: top. Roodgekleurde cover: altijd top. Hadden we dat verleden jaar al niet? Ja. Hadden we dat drie jaar geleden al niet? Ja. Repeat!). Libelle heeft Kerstmis, Panorama het WK-voetbal, Quote zijn 500, weekblad Vrouw claimt de tweede week van mei, moederdag. En elke krant, elk winkelcentrum, elke bloemenstal, elk meidenblad omarmt Valentine. Born in USA, Halloween komt ook nog wel. Libelle: boek nu een Valentine High Wine. Margriet: Vurige Valentijn-recepten. Op Marktplaats: 'Op een roze wolk? Boek een ballonvaart'. Vriendin: bijlage 'Ja, ik wil'. Abonnee-aanbieding van Veronica Magazine: Gratis Valentijnskaart voor je lief! Weekblad Privé snoept ook mee, met de covertekst: 'Hoe verliefd is onze Valentijnspremier?' Obligate koek alom.

Maar het heeft een reden. Massatijdschriften kunnen zich geen scherpe opvallende Valentijnsakties permitteren, 14 februari kan niet tot focus van de week gemaakt worden. Omdat de bladen na maandag, na gisteren, in de winkel blijven liggen en voor de rest van de week ook nog interessant moeten zijn. Massabladen doen Valentijn er een beetje flauwig bij. Meidenbladen als Girlz! en MeidenMagazine eten het hele jaar al roze taart, zoals v/h Yes, en kunnen er op hun D-Day straffeloos een schep bovenop doen. Dagbladen kunnen dagverse acties bedenken, online is er zelfs sprake van een precisie hartjesbombardement. Ga op 14 februari naar doehetzelfnotaris.nl en sluit op die dag voordelig een samenlevingsovereenkomst! Gisteren in 'Tijd voor Max': live-voltrekking van een huwelijk, als hoogtepunt van de uitzending die geheel in het teken van Valentijn stond.
Snel naar Marco Borsato, in Flair: 'De helft van onze bruiloftsgasten is al uit elkaar'.

Hartig
Inderdaad Marco, Valentijnsdag schreeuwt om tegengas. Met spoed iets hartigs tussen alle roze koeken. Op 14 februari ga ik het uitmaken (en niet zachtzinnig). Op 14 februari ga ik vreemd (als nooit tevoren). Op 14 februari stop ik met de pil, volg mijn nachtdagboek. Op naar de datingsite! Anonieme beledigbrieven. Special: De Liegen&Liefde Verhalen. Verstuur via maakjeeigenporna.nl je zelfgemaakte (vrouwvriendelijke) pornofilmpje. Allemaal te zien op de App, al is het maar om Apple te pesten. Uitzendbureau Unique deed in de aanloop naar 14 februari een poging tot heftigheid: 'Bent u wel eens verliefd geweest op een collega?' Helaas: bed vol obligate koek. Viva nam het zekere voor het onzekere. In de week van Valentijnsdag: 'De Exen-Viva'. Over hartig gesproken. Ex-tra dik. Van 'manslet' tot 'wie deed het met wie' tot 'ik wist al hoe ik hem ging vermoorden'. Vecht-exen. Typ-exen. Maar ook: ex-hetero's en de column van bloedmooie Megan Schoonbrood (22), ex-jongen. Leuk: word nu abonnee! Alleen deze week: ex-tra korting voor ex-abonnees.