14

Een rijtje klassieke getallen. De 5, van Chanel. Precies 501, van Levi’s. Route 66. Die 500 van Quote komt er uiteindelijk ook wel.

En 14. Natuurlijk dachten Barbara en Frits Barend bij de start van hun blad Helden (‘bloed, zweet en trainen’): wanneer komt onze Held Nummer Eén aan de beurt, en hoe? Wanneer doen we God? Een hoofdonderwerp met Van Nistelrooy is best aardig, het zwarte gat van Michael Boogerd ook. Met Van Persie scoor je, het verhuizende gezin Van Bommel was in die bewuste maand een cover waard en natuurlijk het dramatische verhaal van zwemster Inge de Bruijn, je bent een emo-sportblad of je bent het niet. Maar Johan Cruijff? Nummer 14? Het wachten was op het jaar 2011. Dit jaar bestaat de Johan Cruyff Foundation veertien jaar. (Trouwens: in Nederland is het Cruijff, in het buitenland, vanuit de Foundation, is het Cruyff). De Nummer 14-Foundation alweer veertien jaar! Hét jubileum. Alsof het cijfer 100 honderd jaar bestaat. Natuurlijk gebruik je het getal 14 dan als invalshoek. Niet één keer, niet twee keer maar, de bladenmakers hebben zich ingehouden, gelukkig ook niet veertien keer. Vele malen, door de hele Helden heen, duikt 14 op. Meteen even nieuwsgierig naar bladzijde 14. En inderdaad.

Zoals Playboy jarenlang op bladzijde 69 een soixante-neuf cartoon had, is Helden op bladzijde 14 extra formulevast: de ene legendarische nummer 14 (hockeyer Teun de Nooijer) eert aldaar de andere legendarische. Frits Barend kent Johan al meer dan 40 jaar (misschien precies 41 jaar? Aha, het getal vier en het getal één! Nee, dat werd te gek, je moet ook kunnen stoppen). Frits kan de ene Cruijff-anekdote na de andere oplepelen, zelfs veel Cruyff-anekdotes, ook veel onbekende. Op zich zou dat al een geweldig verhaal zijn. Maar Barend&Barend laten zien hoe het gebruik van een getal kan werken: een getal maakt iets logisch, logisch dat dat onderwerp op die manier in dat blad staat. Niet zomaar wat herinneringen, precies véértien persoonlijke en journalistieke herinneringen aan Cruijff worden opgehaald. Niet zomaar wat ervaringen van Van Basten met Cruijff, Marco belicht precies véértien ervaringen met Cruijff. Niet zomaar een handvol ambassadeurs van de Foundation aan het woord, precies véértien ambassadeurs hebben het een voor een over hun veertien persoonlijke sporthelden. Zo krijg je op een voor de lezer logische manier sporters als Pieter van den Hoogeband, Pep Guardiola en Giovanni van Bronckhorst in je blad. Volstrekt normaal dat het er veertien zijn, hij was toch nummer 14? Van Basten heeft het over zijn held Cruijff, maar ook over zijn vriend, zijn medespeler, zijn coach. Cruijff over Van Basten: ‘Niet te vergelijken met Van Nistelrooy, schei uit zeg. Ruud is een goalmaker, Ruud is geen voetballer’. Een vaste rubriek in Helden is ‘Sport, sex en spelen’, onder leiding van Victoria Koblenko.

Deze keer een gesprek met zoon Jordi. Hij werkt, gescheiden en al en wat eenzaam, als clubmanager op het warme Cyprus. Met zon overgoten foto. Kop: ‘Er komt een moment dat ik weer de warmte opzoek’. Dat is dus een mooie kop. En echtgenote Danny? Hoe je je levenslang achter een getal kunt verschuilen. Ze zat bij een interview en zei: ‘Johan, ik weet een mooi cadeau voor je verjaardag, bescheidenheid’. (Schaterlachen). En als je dan toch alles aan 14 ophangt: de nieuwe Helden werd gisteren 14 maart gelanceerd, om precies 14.00 uur. Zoals Coco Chanel haar Chanel No. 5 in 1921 de 5e van de 5e maand lanceerde. Een stukje over klassiekers en dan niets over ‘elk nadeel heeft zijn voordeel’? Het kan nog net.Cruijff verloor na zijn echte vader ook zijn stiefvader. Johan: ‘Ik heb lang gedacht, als er iets met me gebeurt, weet ik dat er daarboven twee meekijken in plaats van één. Dat is toch wel een voordeel’.