Parels

Parels
Een bonbon van 25 jaar oud. En nog steeds niet bedorven, wegens goed onderhoud.
Een beautycase van 182 glimmende pagina’s, kun je ook zeggen. Glossy Nouveau. Er wordt feest gevierd en aan een feestje herkent men de bladformule.
Je gebruikt je jubileum om nog eens extra te vertellen wie je bent, hoe goed je bent, dat je de béste bent en waarom je op de sofa niet gemist kan worden.

Nouveau, tutchique maandblad, bestaat deze maand 25 jaar. Nouveau is een ander woord voor beautycase. Dus speelt het woordje ‘parel’ een belangrijke rol bij alle in/buiten-bladfestiviteiten. Parels van huizen! Pareltjes van gedachten! Parels van couture! Párels van parels!
Vraag: eindigt deze column met het zinnetje: ‘Nouveau: de parel onder de glossy’s’?
We rijgen er nog een paar aan de ketting. Parels van gesprekken. Parels van schoenen. En in het Haagse Mauritshuis, pal bij het schilderij ‘Het meisje met de Parel’, van Vermeer, werd verleden week dé Nouveauvrouw-2011 bekendgemaakt. De Nederlandse vrouw met het meeste cachet, meeste charisma en de meeste charme – volgens de lezeressen. Herstel: volgens de lezeressen die meededen. Hoe dan ook, het werd Angela Groothuizen. Zij kreeg de titel Parel van Nouveau, en kreeg een parel van Nouveau. Maar iedereen krijgt deze week een soort parel van Nouveau. Gratis bijgeplakt op de cover. Precies wat de Nouveauvrouw wil. De Nouveauvrouw? Kort door de bocht: een 45-plus vrouw met stijl, genietend van het leven, behoorlijk veel uiterlijk en behoorlijk veel schijn die niet bedriegt. De man van de Nouveauvrouw (liever: de echtgenoot van de) heeft het geld verdiend, en zij krijgt het niet op. Doe mij nóg maar een set Ti Sento oorbellen en schat, wanneer gaan we weer naar Bora Bora op Tahiti?
De Nouveaulezeres is koopziek, maar ook krijgziek.
Op de best verkochte cover van het afgelopen jaar stond Carla Bruni, pareldigger in het bed van Sarkozy. Op de slechts verkochte cover stond een té jong model.
Nouveau strikt een prachtig lint om de wereld. Gebeurt er dan niet ernstigs in het leven van de lezeres?
Natuurlijk wel.
Twee coverteksten die ‘werkten’.
– ‘De kinderen zijn uit huis, nu kunnen we scheiden’
– ‘Ik blijf bij hem om het geld. Eerlijk is eerlijk’
Ook scorend: wellnesscentra, juwelenspecials, serviezen, cruises. En zoals in dit nummer: de vergane glorie van Miss Nederland 1976. Ook zij! Kortom: het printgeworden Zwitserlevengevoel is deze maand jarig.
Er zal één bladenmakerszorg zijn: 25 jaar geleden was het logisch dat Nouveau ontstond. Er was behoefte aan meer luxe en warmte en uitstraling. En nu, zoveel jaar later? Elk vrouwenblad is mooier geworden. Mooier papier. Mooier vormgegeven. Elk vrouwenblad is een beetje Nouveau geworden. Een eer waar je niets mee opschiet. Libelle is nu glossier dan Nouveau toen.
Nouveau zal het redden wanneer ze hun kracht blijven uitspelen. Nóg meer bonbon, nog meer bridge, nog meer Apeldoorn en Brasschaat. Dámesblad blijven, het ordinaire woord ‘vrouwenblad’ is een belediging. Een lezeres zegt in het jubileumnummer: ‘Ik blijf het lezen, al word ik 100’. Haar dochter zegt: ‘Ze weet niet dat ze het al is’.
Pareltje.