Verscholen lezers

Leuk: verstoppertje spelen, in de kiosk. Vooral vijftig-plussers zijn er goed in. Oplage-statistieken weten het precies: dát blad heeft de hoogste oplage in dát segment. Vrouwenbladen, jeugdbladen, glossies, mannenbladen. Zoveel vrouwen lezen zus, zoveel mannen lezen zo.
Zo simpel was het, zo simpel is het niet. Er zijn steeds meer ‘verscholen’ lezers.
Bijvoorbeeld: welk blad is het grootste vrouwenblad van Nederland? Klassiek antwoord, voorrondevraagje: Libelle. Niet goed. De Kampioen van de ANWB bereikt meer vrouwen dan Libelle en Margriet en Vriendin en Flair bij elkaar. Vraag: welk blad is het grootste mannenblad van Nederland? De Kampioen van de ANWB slaat alles, bereikt meer mannen dan Revu, Panorama, FHM, Esquire bij elkaar. Zelfs als je een Playboy met Paay op de pagina’s aan het mannenrijtje toevoegt, vermorzelt reus Kampioen alles en iedereen.

Okay, vergeet de ANWB, de oplages van al hun Kampioenen slaan elke vergelijking dood. Grootste mannenblad? Revu en Panorama zijn randverschijnselen geworden. Maar nóg kom je niet uit bij AutoWeek. Voetbal International misschien? Zou kunnen. In ieder geval, eindrondevraag: een van de grootste mannenbladen van Nederland is Donald Duck. Je blijft hangen in Duck, ook als volwassene. Donald Duck is bovendien een behoorlijk groot vróuwenblad. Donald Duck is ook een groot ouderenblad. O ja, en ook nog een jeugdblad.
Nog meer verscholen lezers: héel veel mannen lezen Viva, en niet alleen AnyBody. ‘O, bedoelt mijn vriendin dát in bed?’ Heel veel vrouwen kijken in Playboy. ‘Ja hoor met siliconen kan ik het ook’. Misschien is Linda. wel een van de grootste mannenbladen van Nederland. Of Allerhande. Of Privé. Ook mannen doen aan leedvermaak.
Volgende vraag: hoeveel ouderen-magazines zijn er in Nederland? Niet te snel antwoorden. We kennen het blad Plus, we kennen het blad Zin. Even ordenen en we komen uit bij een van de best bewaarde tijdschriftgeheimen van Nederland: de kiosk barst van de tijdschriften voor ouderen. Vijftig-plussers, die kunnen verstoppertje spelen! Ze zitten overal, in de meest onverwachte tijdschrifttitels.
Bijna alle omroepbladen hebben grotendeels 50-plus lezers, daar hoef je de AvroBode niet expliciet voor te noemen. Welke associatie hebben we nog steeds met Veronica Magazine? Doe er maar 20 jaar bij. De Kampioen van de ANWB: een paar miljoen 50-plus. Story, Privé: leest lekker weg in de rollator. Nouveau: heb je uit, voor je met de traplift boven bent. Libelle en Margriet: de grootste ouderen-bladen van Nederland, na het nordic walken snel naar Jan, Jans&de Kinderen.

Het blad Zin wil zich nog wel eens verschuilen, zich jonger voordoen dan het is. Maar ja, in éen nummer: Rob de Nijs, leuk lammetjes kijken, Cisca Dresselhuys, Martine Bijl, ‘mijn vrouw verandert zo door de overgang’ en een Jopie Huisman-arrangement. Gewoon dus zestig-plus, iets ouder dan Libelle. Maandblad Plus komt er eerlijker voor uit: wij zijn voor 60-plussers, punt uit. Deze maand: Koos Postema, Jack van Gelder, oppasoma s, Herman van Veen, een cruise en de betere bergschoenen. En door het hele blad: onze beste vriend AOW. Sans gene besprenkeld met wat eau de cologne. Plus is een vriendelijke clusterbom boordevol grijze golf-informatie. Groot fietsen, groot wandelen, groot pensioenen, groot de huisarts en groot de notaris. Misschien wel hét herkenbare blad voor 70-plussers. Deze maand een lezersoproep: Hoe beviel uw notaris? Over twee maanden de antwoorden. Nu al zeker, Plus zorgt voor kamervragen.
Oerhollandse herkenbaarheid bindt Plus elke maand aan meer dan éen miljoen lezers.
Hee, Plus hoort in het rijtje grootste mannenbladen.