Maandje onthouding

Eén keer per maand sex, is dat niet wat weinig? 
Niet als je een maandblad bent. Dan zou je zelfs kunnen zeggen: altijd en eeuwig. Het juninummer van Quest! Groot op de cover: Doe het zelf. Quest is een serieus populair wetenschappelijk maandblad, dus denk je: een slim verscholen deal met Gamma of Karwei. Maar er stond: ‘Doe het zelf, waarom soloseks gezond is’. Met als coverfoto een mooi, verleidelijk kijkend, zeer gezonde jonge vrouw. Op dezelfde cover: Hoe dieren elkaar versieren. Ook: Manipuleer meer! Snel naar het voorwoord van de hoofdredacteur, over soloseks-ervaringen: ‘Daar stond ik, in het ziekenhuis, met mijn plastic bekertje’. In het blad blijkt snel dat Quest nog steeds een andere formule heeft dan Viva (‘Eén keer in de week’). Ik lees: gevlekte hyenavrouwtjes hebben een clitoris om jaloers op te zijn. Ik lees over de uitvinding van de vibrator en ontdek dat masturberen hét middel tegen de hik is – hé, was er niet een Paus die er last van had? En wat is er met de sneue colobusaap? In de 9500 uur dat hij door wetenschappers geobserveerd werd, ‘speelde hij slechts vijf keer met zijn joystick’. Wordt allemaal populair wetenschappelijk uitgelegd.
Er zijn maar een paar bladen succesvol in Nederland, Quest is er één van met een maandelijkse oplage van 190.000 ex. Concurrent Kijk is kleiner, nóg kleiner was het opgeheven blad Triv. Quest legt van tijd tot tijd nog steeds uit hoe je een spaceshuttle bouwt en waarom de Erasmusbrug niet kan instorten. Maar de grote verkopende coveritems zijn (slim) dezelfde als die van elk massablad: geld, drugs, verdriet, moord en doodslag. En sex. In hetzelfde soloseksnummer ook nog twee mijten die op elkaar zitten, een bespreking van het Blootboek en Midas Dekkers over roodharigen, waarbij hij niet zegt dat je zo goed met ze kunt praten. Ook spannend: inktvissen trekken zich terug onder het rif voor de daad, met foto’s, en de vaginale stop van het vrouwtjes stekelvarken (‘nee is nee, varken’). 
Ja hoor ook de úitleg van sex sells.

Het julinummer (overmorgen te koop) sleurt je vakkundig via de beproefde massa-emoties het blad binnen. Van ‘hervonden herinneringen blijken vals’ tot ‘DNA-test voor iedereen’. Van ‘beesten doen meer dan poepen en paren’ tot ‘sporters die liegen en bedriegen’. En, groot op de cover: Hoe pleeg je de perfecte moord? Net als vorige maand domineren twee grote vrouwenogen het coverbeeld. Deze keer geen soloseksogen maar paniekogen. Naast de emotiekop een tip: ‘Kies een oud slachtoffer, dan lijkt moord al snel een natuurlijke dood’. Trouwens, mooie aangepaste actie om abonnees te werven: ‘Een half jaar voorwaardelijk! 6x Quest voor 20 euro’. Er staat niet bij: Kijk uit, voor je het weet zit je vast.
Zit er in deze juli-Quest nou helemaal geen sex? Alleen die ene blote borst in het verhaal over strandetiquette? Gelukkig zie je net op tijd, achterin, de aankondiging van het augustusnummer. Heel groot: ‘Sex op reis. De date- en seksgewoonten aan de andere kant van de wereld’. Op de foto gaat er al wat uit.
Pak van het hart.
Want meer dan een maandje onthouding kan een succesblad niet hebben. Want meer dan een maandje onthouding kan een succesblad niet hebben.