Kletterkontes

Kort door de bocht: hoe groter de Griekse euroschulden, hoe hoger de oplage van onze Hollandse plattelandsmagazines.
Niet alleen Sallandse kletterkontes vinden dat.
Ik lees de succesvolle streekglossy Naober. Natuurlijk snel naar de naobertjes, de kleine rubrieksadvertenties. Te koop: onlangs geprepareerde reeënkop, vraagprijs 185 euro. Te koop gevraagd: ketelkoekvorm. Gezocht: oude onklaar gemaakte buks of geweer, voor bij het vertellen van spannende boswachtersverhalen.

Het blad Naober, voor het mooiste van Gelderland, Overijssel en Drenthe, verschijnt zes keer per jaar. Zes keer per jaar veel fietsen, nog meer wandelen en daarna kardemombroodjes eten met rabarberjam uit eigen tuin. Lezen over Mirjam Boomkamp die de Twentse kleuterbijbel heeft geïllustreerd. Meeleven met Jan Harwig (70) uit Emmen, die uit eerbetoon aan zijn vader een kano uit een boom hakte en peddelend bij Urk wil uitkomen. Het is de wereld van Bussink en Hilferink, van Obbink en Lubberink, van Hiddink en Enzerink. Voor de allermooiste zomerkleren naar Roetgerink. Voor een damhek naar Reimerink, voor de nieuwe keuken naar Waterink. En Henk Krajenbrink, die maakt de mooiste klompen. Een glossy boordevol rechttoe teksten en rechtaan foto’s: zes keer groot dezelfde foto van Commissaris van de Koningin Ank Bijleveld. Verderop close een kolossaal trekpaard, van achteren, met je neus in een kont van 800 kilo. Verademend nuchter: ‘Better ’t lech andoon as klagen aover ’t duuster’. Klagen doen zeker de hoofdredacteuren niet. Hans Siemes en Arie Ribbers, nee de zanger heet Arie Ribbens, zitten bij hun voorwoord genoeglijk naast elkaar op een bankje en hebben schik. Er is inderdaad wat te vieren. De oplage is ruim 45.000 exemplaren, hoger dan die van veel landelijk bekende maandbladen. Hans en Arie: ‘Reden genoeg om met Naober de Reest over te trekken, al was het maar omdat er uit Drenthe vraag kwam’.

Het blad Naober (116 pag.) verschijnt sinds kort ook in Drenthe, het grensbeekje de Reest is genomen. De Drenthe-annexatie wordt als een triomf gevierd, maar beste -ink, -ink, -ink: kijk uit je doppen. Ik zeg het maar even in gewoon Nederlands. De kracht van bladen als Naober is het overzichtelijke, het regionale, het veilige. Internet bestrijkt de hele onveilige shitwereld: Japan, Griekenland, Libië. Het is allemaal niet bij te houden, niet te verstaan en niet te bevatten. Dus val je terug op iets wat wél te bevatten is. Als reactie op onduidelijke sushi: Twentse gortepap met spek. Als reactie op onbetrouwbaar Griekenland: Achterhoekse ruilhandel. Boer zoekt vrouw, liefst eentje uit Ootmarsum. Ook uitgaves als Noorderland, LandIdee en Landleven floreren.

Er komen steeds meer nóg lokalere tijdschriften. Ik werd laatst geïnterviewd door iemand die een blad over zijn geboortedorp maakte. Ik ken iemand die een glossy maakt over zijn straat. Hee, wie maakt er al een blad over het huis waar hij in woont? Invalshoeken genoeg: van bouwtekeningen tot grondmonsters tot alle buurvrouwen.

Een kletterkonte is in Twente een vrouw die veel kletst. Tot ze ‘de klompen in den hook zet’. Oftewel: tot ze doodgaat.

Zal Naober voorlopig niet gebeuren. De Reest is overgestoken, en daar laten Hans en Arie het bij.