Eenheidsworst, home made

Waarom zou je het tijdschrift Buitenleven gaan lezen?
Omdat je graag Bergbonenkruidazijn wilt maken. Of je wilt de reportage over Marjanne Borren (45) lezen: 'Een blije kip legt een lekker eitje'. En: 'Kippen die bruine eieren leggen worden vaker broeds'. Stop, dat laatste kippenweetje staat niet in Buitenleven maar in het tijdschrift Landleven. Ook in Landleven: 'Genieten op het Pieperpad'. Woordspeling. De Pieperroute is 1.000 kilometer lang en is onderverdeeld in veertien landelijke trajecten – maar dan heb je ook wel alle aardappels van Nederland gezien. Wat ook kan, volgens Landleven: logeren op het Dokkumer platteland, in de boerderij van Meile en Annie Terpstra. Meile fokt renpaarden en Annie ontvangt gasten met Fryske oranjekoek. Mis! Het Dokkumverhaal staat niet in Landleven maar in Buitenleven. Nu we daar toch zijn: Mmm… kaas boven kaas, van geitenkaas tot zelfs buffelkaas, 'voor echte kaaskoppen naar blz. 59'. Aldaar niets te vinden. Klopt, het kaasverhaal staat niet in Buitenleven maar in het tijdschrift Noorderland. Noorderland, tijdschrift over het buitenleven (buitenleven!) in de drie Noordelijkste provincies. Ook in Noorderland: de hartendieven van vogelaar Ben Koks, de zeldzame blauwe kiekendief heeft Oost-Groningen tot broedplek verkozen. Ik lees: 'Schrijf in voor de workshop Valkenieren bij de baron'. O nee, dat staat niet in Noorderland, het is een aanbieding in het nieuwe blad Landidee. Subtitel: genieten van het buitenleven. Buitenleven!

Ooit begon het met het blad Seasons. Bij de start werd gevraagd: wat is Seasons voor blad? 'Seasons is Zeist', zei de hoofdredacteur. Treffender kon niet. Deftig plattelands, nog steeds ruikt Seasons in de herfst naar oude adel en gepofte kastanjes. De pest van een hit is dat iedereen het melodietje mee gaat neuriën.
Dus ontstonden de bladen Buitenleven, Landidee, Noorderland, Landleven.
Zoek de tien verschillen. Dat is te moeilijk. Zoek eerst maar eens één verschil.
Ik zoek in Landidee en lees: 'Net even anders, Fryske high tea'. O nee, ik zat in Noorderland. Ik las in Buitenleven: Karnemelk maakt mals. O nee, ik las Landidee. Verderop in Landidee: Hendrik van der Steenhoven die even buiten Culemborg het landgoed Redichem opknapte. Even terug naar de omslag: verrek, ik lees al weer in Buitenleven. Nu we er toch zijn, even doorbladeren. Karin Braams restaureerde een stuk oude boerderij, het was vroeger een appeldrogerij, nu wordt het bewoond door trotse kippen. Nee hoor, niet in Buitenleven, is vier pagina’s Landleven. Trouwens… kippen! 'Zo bouwt u een kippenhok en krijgt u kakelverse eieren!’ Nu zitten we weer in Landidee. Of is het Landleven? Of Buitenidee? Of Noorderleven? Ook in Landidee op pagina 103: vers gestoken asperges. 'Genieten van het groene goud!' O nee, blijkt pagina 101 van Buitenleven te zijn.
Einde zoektocht.

Hoezo, elk blad heeft zijn unieke blad-DNA? Hoezo, ingewikkelde verhalen over Zeist en de typische kenmerken van doelgroepen?
Onzin. Ober, doe mij nóg maar een boerenomelet – ja, dezelfde, smaakt naar meer.
Op elke cover van de Seasonsklonen een roomboterblond model met mandje bloemen. Op elke cover zoiets als 'Elf keer landelijk logeren'. In elke omelet: kippen houden, kasteeltje restaureren en straks naar het lavendelfeest. En alles in dezelfde vormgeving. Met overal dezelfde teksten en op elke foto montere witte doenerige mensen.
Die zelf jam maken, honingijs, geitenkaas.
En eenheidsworst.