Twitter Magazine

Nieuwe media, nieuwe tijdschriften. Is geen contradictie. Lang leve dooie bomen, twitterde iemand in achttien tekens. Zelfs social media ontdekken: papier, eigenlijk best cool, kun je geinige dingen mee doen.
De blote kont van Anouk? Was ooit te zien op Twitter, nu te zien in het papieren magazine TwieT, 152 pagina’s, ‘de eerste twitterglossy van Nederland’. Met volgtips!
Ooit werd televisie uitgevonden, paniek in de printwereld, dreigende schermverslaving, waarom zou je nog een misdaadverhaal in Panorama lezen als het bloed al gratis van je scherm spat? Maar: televisie zorgde voor nieuwe tijdschriften. Zelfs voor een nieuw segment: de gossippers. Er sprongen steeds meer Bekende Nederlanders vanaf het scherm op je bank, nieuwe buurvrouwen met wie je ging meeleven, in tijden van zwangerschap, in tijden van overspel, liefst tegelijk. Ooit had je alleen Mies en Willem, nu heeft elke gescheiden soapie een weekje coverpotentie. Er zijn altijd Amanda Krabbés geweest, maar nu kennen we de borsten van Amanda Krabbé.
Ooit werd de computer uitgevonden. Waarom zou je nog info-tijdschriften bewaren als je zelf een digitaal archief kunt opbouwen? Toch: computers zorgden voor nieuwe tijdschriften. Print met nietje maakt je makkelijk wegwijs, geeft achtergronden en aaibaarheid. In een beetje kiosk liggen acht computerbladen, in De Bijenkorf telde ik er veertien.
En toen kwam reuzendoder internet met in het kielzog de app. Waarom zou je, stel je heet Libelle, nog tientallen medische tips geven als je met klikklikklik meteen bij blaasontsteking bent? Maar: tijdschriften veranderden op tijd en wat bleek ook: diezelfde dooie bomen zijn zeer geschikt om al die digitale innovaties toe te lichten. Tijdschrift Zoom.nl: over digitale fotografie & video. Maandblad iCreate: hét magazine voor je iPad, iPod en iPhone. AppsMagazine: 163 app-reviews, koken met apps en negen kinderboeken-apps. Printuitgave Radar moest er ook maar komen, na zoveel jaar Radar en Antoinette Hertsenberg op televisie. Volgende week verschijnt tijdschrift Muziek.nl magazine in een oplage van 50.000, uitgegeven door Website Muziek.nl. En verleden week het tijdschrift TwieT, met twietend vogeltje op het logo. Wanneer het tijdschrift Facebook? Wanneer het nieuwjaarsgeschenk LinkedInMagazine?
TwieT Magazine, sober vormgegeven en veel portretfotografie, verschijnt nu, in 2012. Dus is er een rankinglist. De Twiet-200. Maak kennis met de top-200 Nederlandse smaakmakers op Twitter. Giel Beelen, Wesley Sneijder, Doutzen Kroes. De usual Amanda Krabbés. Van soms zinnig tot vaak kroeggeleuter. Van Donald Duck die ‘kwettert’ tot Frits Wester: ‘Vorig jaar was ik de eerste die in de nacht de val van het kabinet kon melden’. Anderhalf miljoen Nederlanders hebben nu een twitteraccount. Dat blijkt dus een doelgroep, ook voor alive and kicking print. Zoals twitteren ook al eeuwen hip is, als je maar creatief bent. Op pagina 150 van TwieTmagazine een tweet vanaf de Titanic: Cold tonight, at least the icebergs are pretty.