Meer dijbenen

‘Ik botste met mijn hoofd tegen het geparfumeerde dijbeen van een onmogelijk mooi model.’ Tussenkop in 360 Magazine.
Soms hoor je in één week drie dingen die niet te geloven zijn. Géén fraude bij de 1-7 in Zagreb. Gerard Joling ging naar bed met Tatjana. En eindelijk, na jarenlange gesprekken met uitgevers, is het gelukt tijdschrift 360 van de grond te krijgen. Tijdschrift 360, strak vormgegeven, selecteert elke veertien dagen het beste uit zo’n negenhonderd buitenlandse dagbladen, tijdschriften en online media. Van El País en The Guardian tot de O Estado de São Paulo. ‘Vergroot uw gezichtsveld met 510.000.000 km2!’ Van dat soort brochureteksten hou ik wel.
Waarom je een krant/tijdschrift als 360 in deze tijd niét moet uitbrengen? Het koor der verzamelde Nederlandse uitgevers verzamelde zich voor een open deur.
– Koor: ‘Alle artikelen die er écht toe doen, zijn al op internet in het Engels te vinden.’
Misschien waar, maar het Engels is voor velen toch een horde. Er is in het verleden een tijdje gedubd: moeten we de glossy Cosmopolitan wel/niet in het Nederlands uitgeven? De Amerikaanse Cosmo ligt hier toch al met redelijk succes in de kiosken? Er is doorgezet, de Nederlandse Cosmo verscheen en was een instant succes. Rondom de lancering van Playboy speelde dezelfde discussie. Gebleken is dat bloot in de moerstaal nóg meer gelezen wordt.
– Koor: ‘Kranten hebben het al zo moeilijk, moet er nóg een krant bijkomen?’
Dat er zoveel kranten zijn is juist een reden om 360 te lanceren, 360 Magazine selecteert en ordent. De wereld wordt door internet (en de euro) steeds kleiner, steeds meer buitenlandse opinie is ook relevant voor ons.
– Koor: ‘Tijdschriften verdwijnen, en daar heb je 360!’
Hollands Diep, deze maand laatste nummer. Avant Garde, laatste nummer, geen grappen over de naam. Staat tegenover: lancering Vogue en vanavond de lancering van Park Magazine, de Hollandse Vanity Fair. Er zijn in 2011 ongeveer 115 nieuwe publiekstijdschriften gelanceerd. En meer verdwenen, mompelt het koor.
Eén uitgever zei: 360 Magazine, misschien, maar dan écht aantrekkelijk. Zover is het nog niet.
Vettig door de bocht: wordt er in China niet vreemdgegaan door politici? Zijn er in Argentinië geen Zagreb-schandalen? Ging dé gay van de Oekraïne nooit naar bed met een Playboynaakt? Worden er in La Stampa geen grappige columns geschreven? Is een foto-sectie een te makkelijk idee? Ik lees in 360 na wat buitenlandse kranten over Huntelaar schrijven, en over Amsterdam en Bolkestein. Is het onjournalistiek om ‘Hollandse waar’ vaker als selectiecriterium te hanteren? Wat schrijft de Nezavisimaya Gazeta over bestuurder Cruijff?
Deze week ‘wervend’ op de cover bij het portret van Poetin: Belgrado, Indonesië, USSR, Oeganda.
In koor: svp meer geparfumeerde dijbenen.