Ja, dat kan

‘Topless dames waarvan er een op de bar lag met een navel vol tequilla’. Blad Z/Z This=us doet verslag van een NoLimits fuif. Hélemaal gelezen.

Kan dat eigenlijk, een man als hoofdredacteur van een blad voor lesbische en biseksuele vrouwen? Ja, dat kan. Een veertigplus-vrouw als hoofdredacteur van meidenblad Tina? Ja, dat kan. Een jonge vrouw als hoofdredacteur van memento mori’s als NCRV-gids, Plus, massavrouwenbladen? Ja hoor, kan allemaal. Het heeft zelfs voordelen: als je duidelijk niet tot de doelgroep van je blad behoort, móet je je er wel dagelijks in verplaatsen. Moet je steeds denken: mijn persoonlijke gevoelens doen er niet toe, ik mag me niet laten meeslepen, het gaat om de emoties van de lezer, van die tiener, van die babyboomer, van die glossy single vrouw van 28 die ook cup C wil. Een vrouw als hoofdredacteur van Playboy, vooruit, we zijn in een roes, zal er ooit van komen.

Het draait bij elk blad om hetzelfde: wie is exact je lezer of lezeres, en snáp je hem/haar? Ik was binnen anderhalf jaar hoofdredacteur van achtereenvolgens meidenblad Yes, mannenblad Playboy en vrouwenblad Margriet. Kan dat? Ja, dat kan en dat kon. Kwestie van empathie, goed luisteren en goed kijken. Wat niet kan: een taxichauffeur uitleggen dat je geheel vrijwillig van Playboy naar Margriet bent gegaan. Een beetje vrouwenblad is qua bladenmaken zestig keer interessanter, en qua opbrengst ook. Maar zomaar het schaamhaar van Madonna inruilen voor de boeket-aquarellen van Janneke Brinkman? Zomaar van honderden tepels per dag naar een, twee, drie en klaar is de wintertuin? Bijna zette hij de taximeter stil voor een goed mannengesprek. Mompelend: ‘Je moest zeker van je wijf’.

Franc Craanen (45) werkte bij Playboy, bij Penthouse en meer dan tien jaar bij AvantGarde. Nu is hij eigenaar/hoofdredacteur van, weer even checken hoe het precies heet, nooit goed in wiskunde geweest, niet aan elkaar geschreven en hier en daar een hoofdletter: glossy magazine Z/Z This=us, voorheen Zij aan Zij. Blad voor lesbische en biseksuele vrouwen. Kan dat? In Franc’s eigen woorden: ‘Ja, dat kan. Ik weet als homo hoe het voelt een uitzondering in de maatschappij te zijn’. En: ‘Op televisie zie ik te weinig lesbische iconen. Dat moet veranderen’. Z/Zetc nam het voortouw. Op het podium bij het lanceringsfeest maar liefst 33 lesbische iconen, waaronder Ellie Lust (woordvoerdster politie Amsterdam) en Lara Rense (NOS radiojournaal). Ook Z/Zetc zélf is stylish. In het blad meer dan honderd mooie vrouwen en éen man (Franc). Schitterende fotografie en veel vrijmoedigheid rondom het bed, of waar dan ook. Een paar citaten: ‘Lesbische paarden en lekkere wijven’. ‘Iedere vrouw is bi-sgierig’. ‘Gouden vingers’. En volgende maand: ‘Lessons in love’. Op de cover staat, schuin onder die wiskundeformule: Less is more. Waarom? Is less een verre verwijzing naar lessbisch? Hoe dan ook, beste Franc, even van man tot man: wat less relatie en wat more maatschappelijkheid in je blad. Voor de nodige evenwichtigheid. Het blad Linda brengt een keer per jaar de glossy L’Homo, elders verschijnt deze zomer de glossy L’Esbo. Z/Zetc zit vol in de trend. Tuinbroek uit en gooi m’n navel nog maar een keer vol.