Cover-lef

Het blad Kinderen, voor ouders van baby’s en peuters, dit doe je met je huilbaby en inderdaad uk is in de peuterpuberteit, bestaat 35 jaar. Dus: feest. Maar niet te gek. Elke uiting van een blad (jubileum, event, nieuwe app, miljoenste site-bezoeker, zelfs het opheffen) moet bij het karakter van je blad passen. Grijp de kans om jezelf weer eens in het juiste zonnetje te zetten. Viva jubileert en organiseert de grootste blind date van Nederland. Culiblad Delicious (3 sterren) komt in het Guinness Book of Records met het grootste sterrendiner van de wereld, tweeduizend eters buiten op een unieke A-locatie. Op Wereld Aids Dag kreeg de Munttoren een condoom om. Idee: alle baby’s die in de eerste jaren van Kinderen, nu ruim dertig jaar geleden, in het blad stonden, zijn nu zelf moeder en komen met hun bijzondere verhaal in het speciale Kinderen-jubileumnummer, met op de flanken de enquête 1977-2012: 35 jaar bevallen in Nederland.
Nee, dat kwam er niet van.

Het blad Kinderen is keurig en verantwoord, al 35 jaar, al 400 nummers. Dus is het jubileumnummer van Kinderen een keurige en verantwoorde bevalling geworden, pietsie persen, klein knipje, hoera gezond, nul alternatieve aanpakken. Ruim 400 vertrouwde nummers, dus het jubileumnummer ook. Met één verrassing.

Eerst het vertrouwde.
In het blad 56 blonde vrouwen van in de dertig, en één klein rastajongetje. Op de cover een tekening van een blond zwanger poppetje, ontworpen door het duo van bureau Blond Amsterdam – Femque (zo schrijf je het) en Janneke, allebei 36 en hartstikke blond. Omslaan voor soortgelijk liedje: Jenny Smit (28), blond en zusje van. Verderop, twee zussen kregen bijna tegelijk een baby. Jannie (26) en Gerda (23), Hollands welvaren inclusief blond. Niet alle vrouwen in Kinderen zijn blond, wel allemaal midden dertig en good looking. Aha, het is feest, dus de vertrouwde feestproducties: feesttaartenproductie, feesttraktaties, zo maak je feestslingers, trouwfeest, vrolijk feestshoppen. Aha, we bestaan 35 jaar: dus een vertrouwd extra, een gratis mobiel. Aha, we bestaan 35 jaar, dus: 35 bekende Nederlandse vaders en moeders geven hun beste opvoedtip. Er zijn er 35 gevonden maar dan moet je Selma van Dijk (?), Susan Blokhuis (?) en Koert Jan de Bruijn (?) ook meerekenen.  Vertrouwde tips. Angela Schijf: ‘Regelmaat!’ Quinty Trustfull: ‘Wees te allen tijde consequent’. En Amanda Krabbé (Playboy, langdurig zonder kinderen op reis, ja/nee/ja gescheiden): ‘Het werkt écht: rust, regelmaat, ritme’. Toen de redactie van Kinderen uitgeschaterd was, bedachten ze voor de jubileumcover het tegenovergestelde van vertrouwd & regelmaat & consequent & ritme.

Het jubilerende blad Kinderen maakte een 100% getekende cover. Ligt nu in de winkel. Is dat zo bijzonder? Ja. Moet je daar lef voor hebben? Ja. Een unicum voor dit soort bladen. Opiniebladen wagen het er wel eens op, modeblad Elle had een keer een getekende cover, maar zal dat nooit meer doen. Bladen als Kinderen en Ouders van Nu moeten het van de directe emotie hebben: kijk eens wat een mooie baby, kijk eens hoe gelukkig ik ben, kijk eens mijn lieve meepuffende man is te vetgek. Een tekening brengt zo’n emotie niet direct over, ook al is deze gemaakt, zoals hier, door Femque (zo schrijf je het) en Janneke van Blond Amsterdam, van al die hippe serviezen in De Bijenkorf.
Ook het logo is deze maand getekend. En geen covertekst te bekennen, zelfs niet de jubileumkreet.
O wee: vertrouwde baby, alternatief geboortekaartje.