Ik schat: 600

Het blad Goedele is verdwenen, maar gelukkig hebben we de makers nog. Van die makers, deze week in de winkel, het ‘viersterrenblad’ Sergio. Topkok Sergio Herman (Oud Sluis) moest er ook aan geloven. De onderwerpen ‘Ibiza-intiem’ en ‘Sexy gerechten’ lagen waarschijnlijk nog in de Liekens-la, voor de rest is de hele menukaart authentiek Sergio. Plezierig en smaakvol.
Glossy culinaire bladen, het gaat maar door. Vooruit: het kan niet op. Zes euro, zeven euro. Hebben we dan geen recessie? Ja, juist daardoor. Uit eten gaan vinden we opeens wat prijzig, dus weet je we doen? We gaan thuis uit eten, heel luxe, driesterrenniveau, en de recepten en de voorpret halen we uit een glossy tijdschrift. Bedankt Griekenland, zegt Delicious. Ga zo door Portugal, zegt Jamie.
Culinaire bladen, reisbladen en geschiedenisbladen. Om allerlei redenen zijn dat de groeimarkten.
Voor geschiedenisbladen geldt: de wereld wordt steeds onoverzichtelijker. Dus weet je wat we doen? Die grote wereld, het zal wel, we storten ons op ons Nederlandje. Overzichtelijk gebied. Lekker veilig de Hollandse diepte in, schatgraven naar vroeger. In een steeds mooiere vormgeving, op steeds goedkoper drukwerk – áls er al gedrukt moet worden, kleurprinters doen wonderen. ‘Bedankt Europa’, zegt Historisch Nieuwsblad. Ga zo door Google, zegt Quest Historie.

Hoeveel geschiedenisbladen zijn er in Nederland?
Ik schat: zeshonderd.
Je hebt internationale titels: Eos Magazine c.s. Je hebt nationale titels: Historisch Nieuwsblad c.s. En je hebt steeds meer lokale titels, vandaar die schatting. Ik zag er drie. Het blad van de Historische Vereniging Wormerveer heet WormerveerWeleer. Het blad van de vereniging OudHoorn heet OudHoorn, waarom moeilijk doen? En het kwartaalblad van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek heet HeerlijkHeden. De tweede H in kapitaal omdat het, citaat uit het voorwoord, ‘ook in het Heden nog steeds Heerlijk is om in Heemstede te wonen.’ Noem je dit genre geschiedenisbladen tijdschriften? Bij dezen: ja. Hangt van je definitie af, maar bijna altijd slagen ze kansrijk, ze voldoen aan alle ‘wetten’. De bladformule is duidelijk, ze hebben op elke pagina hetzelfde 50plus-DNA want, uniek, ze hoeven zich niet jonger voor te doen dan ze zijn omdat er geen adverteerders versierd moeten worden. Ik blader HeerlijkHeden door. Minimaal 54 pagina’s. Vormgeving consequent aangepast op beginnend staar: alles leesbaar, geen spielerei, nuchtere coverteksten, duidelijk coverfoto. Geen enkele kop ‘speels’ door een foto heen. Het blad HeerlijkHeden is net gerestyled – ook een teken van echt tijdschrift. Het blad is ‘dikker en groter en mooier en glimmender geworden’. Alsof je Cosmopolitan hoort ronken.

Al dit soort bladen, van Wormerveer tot Hoorn tot Heemstede, zijn professioneel formulevast. Overal versterken de foto s de tekst. Overal slimme rubrieken. Straat toen, dezelfde straat nu. Dit stond er ooit, nu afgebrand. Hier woonde de bekende dichter. Dit werd ons deze maand geschonken, allen veel dank. Daarom heet de Hardenberglaan Hardenberglaan.
De wereld wordt ‘groter’, de tijdschriftformules worden ‘kleiner’. Van Eos Magazine tot Historisch Nieuwsblad tot Ons Amsterdam tot WormerveerWeleer. En straks het kwartaalblad Hardenberglaan. En straks eenmalig het blad Hardenberglaan 132. Want hoe dát huis gebouwd werd! En wie daar allemaal woonden!
Dat is een hele geschiedenis.