Tip

Alle onderdelen van het klassieke vrouwenblad zijn ondertussen voor zichzelf begonnen.
Wekelijks zes pagina’s tuin in Libelle was niet genoeg voor de liefhebbers, er zijn nu minstens zeven tuinbladen, van glossy’s tot krantenbijlagen, en nog blijven echte groene vingers jeuken. Vier paginaatjes culinair in een blad, dat is zo op, gevolg: nu elke maand zeven culinaire glossy’s. Waarom praat je man zo weinig en hoezo is naspel niet aan te leren? Aan twee vragen per blad heeft een relatie niet genoeg, dus ontstonden bladen als Psychologie. Eén lullig puzzeltje per week en tot de zomer wachten op De Grote Zomer Puzzel Bijlage? Waar zie je me voor aan? Daarom nu twintig puzzelbladen in één kiosk. Van keizersnee tot slabbetjeseczeem: vroeger snel naar alleenheerser Ouders van Nu, in 2012 keus uit wel zes steun & toeverlaten. Drie pagina’s medische informatie in elk dik weekblad? Ooit vaste prik. Maar daar kunnen hartkloppingen niet op wachten. Elke ziekte die er toe doet heeft nu een eigen blad of site. Anders ben je geen echte ziekte.

Elk tijdschrift houdt op zijn tijd een lezersonderzoek. En uit elk lezersonderzoek blijkt elk jaar hetzelfde. Op afstand de populairste onderdelen zijn: puzzel, horoscoop, anonieme dagboeken, anonieme verhalen. Er pap van lusten. Rupsje Nooitgenoeg. Hoe meer puzzels hoe meer leuke ergernis. Horoscoop! Zelfs bladen als Vogue en Jan hebben het over Kreeft en Schorpioen. Naast de recepten, je libido en de modepagina’s promoveerden ook de anonieme verhalen tot eigen tijdschrift. Het blad Anoniem. Het blad Mijn Geheim. Het blad Intens. Elke uitgave boordevol ‘levensverhalen’ en elke uitgave ongeveer 15.000 verkoop. ‘Ik kwam een dag eerder thuis van een zakenreis. Ik dacht: wat hoor ik? Ik liep de trap op. Ik wist niet wat ik zag, en mijn vrouw ook niet. En de buurman ook niet’. Is dat een cliché? Erger dan dat. Toch leven Anoniem & Intens van dit soort verhalen. Maand in, maand uit au pairs, misbruik, gevaarlijke verslaving, geheime dochter. En vooruit, het is weer tijd voor ‘ik dacht dat ik impotent was’. Omdat de meeste verhalen anoniem zijn, kan de schrijver er een schep bovenop doen, drié scheppen. In Viva ga je vreemd met je fitnesscoach, dat wil iemand na zes jaar met naam en toenaam nog wel vertellen. Maar anoniem kan het heftiger. Anoniem ga je in Viva vreemd met twée fitnesscoaches, onder het toestel. In Marie Claire mag je ‘af en toe best niet zo van je kind houden’. Anoniem kan het ernstiger. Anoniem vertelt een vrouw in Marie Claire dat ze écht niet van haar jongste kind houdt. Anoniem word je elke zaterdagavond in elkaar geslagen. Anoniem weet niemand dat je oudste zus je moeder is. Anoniem wil je wel vertellen dat je ernstig ziek bent. Nee, niet anoniem. In De Reünie werd erover gepraat en nu in het blad KRO Verhalen, iedereen komt daar niet-anoniem aan het woord. Hoe ging het verder, na een optreden in Spoorloos, Memories of De Reünie? Beproefde tijdschrift-emo van weleer werd succesvolle tv-emo, en die tv-emo wordt nu weer tijdschrift-emo. Merci Memories, zegt Mijn Geheim. Merci Spoorloos, zegt Intens. Ideale emo om te anonimiseren. Met boter en suiker en drie scheppen er bovenop. ‘Ik liep de trap op, ik wist niet wat ik zag, en mijn vrouw ook niet. En Juan, die ze door Memories weer had ontmoet, ook niet’.

Tip: bespaar geld, sla voor één keer het lezersonderzoek over.