Tepel: 300 euro

Je ‘penis erect’ verkopen. Of je blad in de grond stoppen. Of, ook dat kan in 2012, een verborgen echte airbag op pagina 56 van je tijdschrift. Als het maar adverteerders oplevert. In het grootste businessblad van Brazilië, Exame, adverteert Peugeot met een nieuw ultraveilig model. Autostuur dominant in beeld. Advies: geef een klap midden op het stuur. Veel gesis. De geprepareerde advertentie komt tot leven en produceert een airbag. Een witte ballon ontstijgt pagina 56.

Groene energieleverancier Lampiris dacht: met tijdschrift Humo gaan we iets ongewoons doen. Stop de Humo van 20 april onder de grond en binnen drie dagen staat de cover in bloei. Echte bloemen. Duurzaam verantwoord is de cover vol bloemzaad gestopt. Heeft de cover al water? Ja.

De hoofdredactrice van het Rotterdamse literaire tijdschrift STRAK was vroeger nachtclubdanseres. Elfie Tromp (27 jaar. ‘Fijne stem en ruikt niet uit haar mond’) weet dus wat een lijf teweeg kan brengen. Elfie is, naar eigen zeggen ‘mals en sappig’. Co-hoofdredacteur Jeroen Aalbers daarentegen ‘mager en taai’. Niet onbelangrijk om te weten, want de complete hoofdredactie van STRAK verkoopt het eigen vlees als advertentieruimte. Barre tijden, overal. Koop de schouder van Elfie en je steunt de literatuur! Reserveer haar dij en je doet nóg beter werk. De gewenste advertentietekst wordt op haar naakte lichaam aangebracht. Er wordt een foto van genomen en die foto komt straks als advertentie in STRAK nr 3. Uit de wervingsbrochure: ‘Steun STRAK en koop een onsje meer’. ‘Plakje worst voor de kleine?’ De ringvinger van de hoofdredactrice heb je voor 25 euro. Decolleté zonder tepels: 250 euro. Eén borst met zichtbare tepel: 300 euro. Te goedkoop, lijkt me. Linkerbil: 300 euro, rechterbil ook. En ja, inderdaad, rustig rustig, nu komen we bij de duurdere plekken. Een mooi plekje pal onder de navel van Elfie: 500 euro. Heel veel verder onder de navel: 3000 euro. Collega Jeroen blijft niet achter. Voor een plek op zijn ‘penis erect’ betaal je 4000 euro. Officiële toelichting: ‘Het lid van de hoofdredacteur is slechts van gemiddelde lengte. Hou rekening met deze ruimtebeperking voor het opstellen van de boodschap’.
Hoe creatief er ook gehoereerd wordt, er is nog advertentieruimte beschikbaar, ook op de prime time-plekken. Want adverteerders zijn net Hollanders: kijken kijken, niet kopen. Voor de beste stukken lichaam van Elfie en Jeroen geldt nog steeds ‘Hier had uw advertentie kunnen staan’.

Trouwens, er staan mooie zinnetjes in STRAK. ‘Ze rookt zoals ze botst. Als de nood het hoogst is, is de ketting nabij’.