Weetjes

Kijk door je wimpers als je in een kiosk staat. Hoofdzakelijk witte kleuren? Dan is het geheid zomer. Veel rood? Het rood van de Kerstman of, zes weken later: Valentijnsdag. Groen? April, mei, de tuin wenkt. Toch best veel bruin? Klopt, het is herfst, de culinaire bladen serveren vers geschoten zwijn.
Jaargetijden kleuren de schappen.

Oranje? Zekerheidje. Dat moet juni 2012 zijn. Het EK voetbal is aanstaande en wij zijn een voorpretland. Vlaggetjes, shirtjes, Oranje notenmix, ‘scorende’ condooms, EK-bommetjes (pikant gekruide worstjes) en bakker, mag ik drie doelpunten slagroom? Zelfs de Boretti Outdoor Kitchen is in oranje verkrijgbaar. The morning after een feestontbijt of een katerontbijt? Profiteer hoe dan ook van deze aanbieding: oranje servetten, bedrukt met favoriete speler. Juichen doe je natuurlijk in de exclusieve opblaasbare oranje voetbalstoel. En in diezelfde stoel vooral lezen, vanaf nu vier weken lang. Specialist Voetbal International leeft van het EK, de meerverkoop wordt elke twee jaar begroot zoals Libelle met Moederdag piekt en het jaarlijkse modenummer van Vogue drie keer zo dik is. Hoera, de AutoRAI, toetert weekblad AutoWeek.

Maar het EK is van iedereen. Ieder blad kaapt een specifiek stukje van de oranje taart. De vrouwen van… in de vrouwenbladen. De Yolanthe-vrouwen van… in de glossy’s. De zwangere vrouwen van… in Ouders van Nu. De interieurs van… in de woonbladen. De schandalen… in Revu. De jeugdtrainers van… in Panorama. De moeders van… in Plus. De bankrekening van… in Quote. De nieuwste voetbalschoenen van… in Quest of Kijk.
Na zoveel EK’s en zoveel WK’s verzucht je: heb ik dat al niet eens eerder gelezen?
Het antwoord is ja. Maar bij grote gebeurtenissen heb je geen bladenmakerscreativiteit nodig. Je wilt álles weten. Bij het overlijden van iemand… alstublieft niet gaan bladen maken. Veel duiding en jeugdfoto’s. Bij een ramp: hetzelfde verhaal. Bij een jubileum: keurig alles op een rijtje. Gewoon álles.

De saaiste bladenmakers zorgen voor de hoogste verkoop. Vooral niet iets echt nieuws componeren, gewoon die dreinende Vogeltjesdans in een 2012-verenkleed steken (C1000), of wéer een jurkje met wéer een proces (Bavaria).
Ik lees de bladen Goal, Just Kick-It, Sport Special, EK2012, ElfVoetbal. En zelfs EM2012, special van het Duitse Sport Bild was te koop. Sonderheft! Door die wimpers: één oranje pot nat. Alleen Sport Special springt er wat uit. En bij Goal krijg je veters.
Lekker alle flutweetjes tot je nemen, in je opblaasbare stoel.

De vader van Barcelona-speler Puyol overleed bij een ongeluk met een tractor. Er is in Warschau een nachtclub op kruipafstand van het Oranje-hotel. De Engelse international Stuart Pearce houdt van punkmuziek. België(!) speelde in 1980 in de finale van het EK.
Hoera, dacht ik al in mei: nog even en de vogeltjesdansbladenmakers komen het veld op.