Pap

Hoe herken je een lezer van een special interest blad? Simpel. Zo’n lezer heeft aan één blad niet genoeg. Het blad Karpervissen is snel uit maar gelukkig hebben we elke maand ook nog Carp Magazine. Naast Tableau ligt Kunstbeeld op de salontafel en, wat jammer, er zijn maar acht tijdschriften over paarden. Zo’n lezer heeft ook nog zes favoriete sites, zo’n lezer volgt blogs, heeft dé apps, twittert met zijn special interestvrienden over zijn special interestcursus en krijgt op zijn verjaardag precies de special interestboeken die hij nog niet heeft.

Je hebt gebakjesbladen, je hebt bruinbroodbladen. Gebakjesbladen zoals Beau Monde en LXRY: verwen je jezelf, lekker genieten en net als je uitgezwijmeld bent, plopt er al weer een nieuwe moorkop op de mat. Bruinbroodbladen zoals Quest en De Groene: je hébt er wat aan, goh dat wist ik nog niet, nóg een homp, zelfs het kapje smaakt, laat ik dit nummer bewaren.

Het leuke van bladenmaken is: laat bruinbrood er uitzien als gebak, verstop in gebak de juiste voedzaamheid.
Er is ook ‘alternatief’ special interestgebak: Yoga, Happinez, Vega, Ode. En binnen die familie steeds meer soorten volkorenbrood: ParaVisie, Bres, Educare, Prana. Ook lekker, maar wel goed kauwen.
Dat begon zo’n dertig jaar geleden.

‘Want ik weet zeker: onkruid vergaat niet’. Met deze uitsmijter wenste de marketingman van de grootste tijdschriftenuitgeverij van Nederland (VNU) de vertrekkende hoofdredacteur van het blad Onkruid geluk. Hij kreeg zijn blad mee naar huis, voor één gulden, richtte zijn zolderkamer in en was blij met elke schrijvende dienstweigeraar. Karma zegene de greep. De geinige marketingman kreeg gelijk, het tijdschrift Onkruid bestaat nog steeds, zo volkoren als een blad maar zijn kan, ondertussen nr. 208 in de winkel.

Bij het logo van magazine Onkruid staat: autonoom, spiritueel en groen. In het logo staat: het mooiste reisdoel ben je zelf. Ben je meteen thuis. De naam van het blad was meteen goed gekozen. Onkruid: onderschat guerillaplantje, voedzamer dan je denkt, meer geneeskracht dan je denkt, boksend tegen vooroordelen.

Maar zelfs Onkruid gaat dit jaar niet aan de sportzomer voorbij. ‘Geen goud zonder goeroe’. ‘Sport en Spiritualiteit’. Erica Terpstra onvermoeibaar in haar ‘zijn’. En, we zijn special interest, in het blad de ene cursus na het andere belevingsweekend, veel spiri-boeken en kom tot jezelftrainingen. Een weekend ‘Spiritueel India in de Ardennen’, een cursus ‘Conscious Breathwork’.

Maar de typische special interestlezer heeft niet genoeg aan één blad en doodzonde dat het niet elke dag weekend is. Gelukkig is er een leesmap. Er zijn allerlei soorten leesmappen in Nederland, wel zes soorten Gebakjesleesmappen. Maar ook: De Bewuste Leesmap. Twaalf zinvolle magazines bij elkaar. Op maandag het blad Inzicht, op dinsdag ParaVisie, op woensdag Spiegelbeeld. En vanaf september ook nog een nieuw blad. NCRV/KRO lanceert Het Vermoeden, over spiritualiteit en levensbeschouwing.

Want ze weten: van bruinbrood lust je wel pap.