Verrassing

Het oor van Gerrit zit in verband en Jan vraagt hem: ‘Wat is er met jou gebeurd?’ Waarop Gerrit antwoordt: ‘Ik was aan het strijken toen de telefoon ging’.
Inderdaad, ik lees Reader’s Digest.
Het bestaat nog: de moppenpagina. Het bestaat nog: ongegeneerd obligaat. Verhaal Michelle Obama. Verhaal Paul McCartney. Verhaal Einstein. Hoop voor kankerpatiënten. Puzzeltjes, een quizje en de rubriek opmerkelijke citaten, zoals: ‘Luister niet als iemand tegen je zegt dat je teveel risico neemt.’ (Neil Simon).
Nou, dat is nog nooit tegen Reader’s Digest gezegd.
Risicoloos, al honderdtachtig jaar. Zelfs de mannen in de mop heten nog Jan en Gerrit. Reader’s Digest stamt uit een tijd zonder televisie en internet, zonder internationale tijdschriften, zonder internationale vakanties. In Reader’s Digest stonden de weetjes, stond elke maand exclusief het laatste kankernieuws uit Amerika (‘doorbraak’) en werden bekende filmsterren geciteerd of zelfs in het echt geïnterviewd. Die vrouwen zeiden dingen! ‘Ik lag op bed, het enige wat ik aan had was de radio’. Die Mae West, die Coco Chanel, laten we het maar niet vertalen. Reader’s Digest pakte je bij je drollenvanger en tilde je op, kon je heel even over de dijk in de grote wereld kijken.
Alles is veranderd, behalve de formule van Reader’s Digest. En precies daarom veranderde haar oplage: van ooit meer dan 100.000 naar een gerimpeld handjevol.
Waarom lees ik Reader’s Digest? Ik kwam het tegen, het zat verscholen tussen Vrij Nederland en Park.

Je kunt de oplage van je blad op veel manieren kunstmatig opkrikken. Wanneer lezen mensen? Rondom Kerst en in de zomermaanden. Dus maak je dubbele Kerstnummers, plan je vanaf november zes Kerstnummers op rij. Dus pak je uit in de zomer: dik, dubbelnummers, leesbijlage en extra extra nog een leesbijlage.
En pakketten.
Zes bladen in één folie. Soms tien bladen in één folie. En let nu even op: zestien bladen bij elkaar voor uw superleeszomer! Het Grote Vakantie Zomerpakket voor een ramsjprijs, van 37,85 euro voor 7,95 euro! Met klein erbij vermeld: ‘Nieuwwaarde. Dit pakket bevat tijdschriften van vorige maanden’. Een Vrij Nederland van april, een oude maart-Park, een belegen GezondNU, een gedateerde Opzij. En ergens ook in dat pakket: een oude Reader’s Digest. Of niet een oude, doet er niet toe. Ook in hetzelfde folie: het blad HVT. HVT? Venster op beeld en geluid. Ook: het blad So British and Irish. Ook: het blad iPhone Magazine. Veel bladen doen aan zomeropruiming om nog wat oplage te creëren. We weten: Nederlanders zijn gek op convoi exceptionnelle. Veel waar voor minder geld. Viva had een paar weken geleden ook weer ‘De Dikste Viva Van Het Jaar’. Pak de dikste, grijp je kans!
Zo kom je ook Reader’s Digest weer eens tegen, in een slim ‘uniek zomerpakket’. Een van de zakjes in het familiepak met diverse soorten chips. Zakjes paprika chips, zakjes naturel, zakje met wokkels en donder die 5000 onverkoopbare zakjes cheese onion en Dorito’s er maar in, verkoopmanager ook weer blij.
En vergeet dat zakje zouteloos niet. Met die moppenpagina. Sommigen halen dat als eerste eruit.