Frivool

Leuk tijdschrift, het blad BOEK. Maar het wordt je niet makkelijk gemaakt.

– Wie uit welk boek heeft je geïnspireerd?
– Welk boek had nooit uitgegeven mogen worden?
– Wie is de meest overschatte schrijver van Nederland?
– Wat is de mooiste tweede zin ooit gelezen?
– De slechtste boektitel ooit?
– Met wie uit welk boek zou je naar bed willen?
– Welk boek zou je uit de anonimiteit willen halen?
– Wat begrijp je niet van je partner, op boekengebied?

Ik wil maar zeggen: een leuke rubriek is zo bedacht. Wat HP/De Tijd elke maand laat zien met de rubriek Zelfportret (Bent u monogaam? Wie wilt u nooit meer zien?) kan op elk thema. Intieme hoogstpersoonlijke vragen. In het reisblad: Naar welke plaats gaat u nooit meer terug? Of: heeft u wel eens wat gestolen uit een hotel? In de televisiegids: Bij welk tv-programma buiten Memories moest u huilen? Mannenblad, autoblad, liefdesblad, muziekblad, opvoedblad: het ligt voor het grijpen. Denk je wel eens: mijn kind is niet van mij? Fantaseer je wel eens over je ex?
Laten we bij boeken blijven.
Elke krant, bijna elk tijdschrift recenseert. Cover van het boek laten zien, stukje tekst erbij, soms langer stukje tekst erbij. En af en toe, alhoewel voor sommigen al iets te frivool: een ranking met plusjes of sterretjes, voor de snackende lezer.
Wat ook kan, nóg frivoler:
– Twee (verschillende types) recensenten recenseren los van elkaar hetzelfde boek (man / vrouw, jong / oud). Kan trouwens ook met de tv-recensie.
– Een schrijver recenseert zijn éigen boek. Of zijn bestseller van vroeger. Eén keer gezien, hij gaf niet eens vijf sterren.
En natuurlijk bij elke recensie standaard de mooiste zin van het boek, en de allerergste zin. Plus recensie van de schaamteloze achterflaptekst. Plus recensie van de titel van het boek, inclusief vormgeving.
Het blad BOEK, duidelijker kan een tijdschrifttitel niet zijn, staat boordevol recensies, maar doet niet aan frivoliteit. Tenminste, dat lijkt zo. Alles in het blad is rechthoekig. ‘Als een boek’. De foto’s, de stukjes, de afbeeldingen. Alles rechttoe rechtaan, weinig beeldideeën. Hijgerig pageturnen is niet de bedoeling.
Maar dan ontdek je, verstopt in het vormgeefharnas, opeens een paar leuke rubrieken. Wél frivoliteit, dus.
Rubriek ‘Het boek van’. Schrijver beantwoordt. Met inderdaad: de mooiste zin ooit gelezen, welk boek ongelezen in de kast, bij welk boek gehuild, welk boek cadeau gedaan/gekregen. Rubriek ‘De film was beter’. (Of niet). Rubriek: De boekenfluisteraar. Rubriek: Wordoku, de lettervariant van Sodoku. Extra: Shortcut. Met smartphone en app Shortcut kun je pagina’s downloaden, of een interview met de schrijver bekijken. Rubriek: ‘Vijftig jaar geleden’. Een boekenhype revisited.
Ook in BOEK: De 7 hoofdzondes van een schrijver. Woede! Wellust! Ook in BOEK: Eilandenspecial, over nesofilie en hangplek Ibiza. Ook: analyse van de weerclichés in de literatuur. Gaat het in een boek onweren? Let op, een ommekeer is aanstaande.
We spreken twee dingen af.
Bladenmakers gaan BOEK lezen en nemen een paar leuke rubrieken over. En de makers van BOEK laten het onweren, want er komt een verrassende vormgeving aan.